Újabb tíz hatvani értéket iktattak be a Helyi Értéktárba. Bekerült a Hatvani Vörösmarty téri Óvoda épülete, az oroszlános díszkút, a Hatvany és a Grassalkovich család hatvani tevékenysége, a Hatvani Szimfonikus Zenekar, valamint Lesznai Anna szellemi, képzőművészeti és irodalmi hagyatéka. Mindemellett felvették még a Szentháromság, a Szent Sebestyén, a Szent Imre és a Nepomuki Szent János szobrot is.

– A most beiktatott értékek a hatvaniak szívéhez szólnak, a város történelmét és múltját örökítik meg. Az értéktár megőrzi kiváló minőségű termékeinket, kultúránkat, szellemi nagyjaink munkásságát, épített örökségünk üzeneteit – mondta Szinyei András, a Hatvani Városi Értéktár Bizottság elnöke. Hozzátette: a Hungarikum Bizottság a helyi értéktárból válogatja ki azt, hogy mi válhat később hungarikummá. Ezért nagyon fontos, hogy a helyi értékeket csokorba szedjük, és együtt őrizzük.

Horváth Richárd polgármester beszédében elmondta: ma azokat az értékeket idézzük meg, amelyeket a helyi lakosok a szívükben őriznek és ápolnak. Többségünknek itt élnek a szülei, itt élünk családunkkal, itt neveljük gyermekeinket. Hatvant közösen értékeljük és becsüljük. Városunk jelenében és múltjában számtalan érték él, mely áthatja a mindennapjainkat és ezeket szeretnénk gyermekeinknek is átadni, számukra megőrizni – fogalmazott.

A beiktatáson Márkus Marianna, a Hatvany Lajos Múzeum igazgatója, a Hatvani Városi Értéktár Bizottság alelnöke minden új értéket részletesen bemutatott a közönségnek. Tóth Ivett, az önkormányzat pályázati osztályának vezetője a rendezvényen kitért arra, hogy bárki tehet ajánlást, hogy milyen hatvani értékeket vegyenek fel az értéktárba. Az ünnepségen a Hatvani Vörösmarty téri Óvoda növendékei és a Hatvani Szimfonikus Zenekar tagjai is felléptek.