Két alagutat láttam a kastély alatt – újságolja Tanács Tibor. Rátromfol: három méter mélyen. És így folytatja: a levezető lépcsősor aljától az egyik helyről az iskola felé lehetett eljutni. A konyha második ablakánál volt ez a lépcső. A másik helyről a parókia felé vezetett az alagút. Mások szerint a templom oltára alatt lehetett felbukkanni. Sajnos, én nem láttam, ezért aztán tanácstalan vagyok. A második alagútba vezető lépcső helyét viszont ismerem: a főtérre néző negyedik ablaknál volt a lejáró. A posta felől nyílt a légónak használt pince egyik kijárója, de ott a kerítés eltakarja. A másik kijáró az iskola felől van, és látható. Találtak az udvarban egy élelmiszertárolásra használt boltíves kamrát, az iskola felőli külső udvarban pedig egy kutat. Sajnos, ezeket nem tárták fel teljesen. Az udvarban elvégezték az alagcsövezést, és mindent visszatemettek. Nekem egy idős nénike mesélt erről a földalatti világról, ő meg még a hajdani intézőtől hallott ezt-azt. Tibor nem mulasztja el megjegyezni: még a kupolába is felmászott egy létrán. Hozzáteszi: ma már semmi pénzért nem tudnák rávenni.

Inába csakis azért szállhatott a bátorsága, mert november végétől nyugdíjba vonult. Tucat éven át ült a Damjanich portáján. Most letelt a szolgálata, mehet, amerre lát. Ő pedig azt látja, hogy a családját kell szolgálnia. Nincs semmi extra terve az eljövendő évekre. Hatvanhárom éves, de öt-tíz évet letagadhatna, lehetne fantáziája egyről-másról. De nincsen: idős anyját és apját, továbbá Ágnest, a betegeskedő feleségét fogja ellátni. A háztartást jórészt majd ő viszi tovább. Talán csak egyetlen kedvtelésére, a biciklizésre jut mostantól több ideje. Várja már a harmadik unokát Gábor fiánál. Fia rendőr az autópályán.

Tibor tetőtől talpig hatvani. A régi rendőrség melletti volt vízmű épületében gyerekeskedett. Szomszédságukban volt a játszótérnek sem utolsó kastélypark. Híradástechnikai eladó lett, és jórészt helyben kereste meg a kenyerét. Mégis a Hatvany-Deutsch kastély rejtélyei jelentették számára a máig tartó legizgalmasabb élményeket.

                                                                                                                                            (mos)