Már előzetesen is óriási volt az érdeklődés Szabó Gyuri bácsi hatvani előadására, amit éppen ezért regisztrációhoz is kötöttek. Több százan várták a 89 éves füvesembert a Széchenyi iskola tornatermében, aki folyamatos témavezetéssel tartotta meg a másfél órás programot. Részletesen beszélt a napjainkra jellemző betegségekről, illetve azok gyógyítási lehetőségeiről, konkrét kúrákat, gyógynövényeket és tinktúrákat ajánlott ezekre. Állítása szerint a természet egy kincsestár, melyhez a mai ember bizalommal fordulhat a népbetegségeket illetően, sőt, napjaink szennyezett, vegyi hatásokkal terhelt életmódunknak erősen ajánlott is. A rák, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az emésztőrendszeri problémák, a meddőség mind olyan témakörök, melyekre Gyuri bácsi évek óta kitapasztalt és hagyományosan alkalmazott módszerekkel tud reagálni.

Mint elmondta: manapság már a nyugati orvoslás is kezd elismerően és befogadóan viselkedni az általa képviselt módszerekkel szemben. Sőt, nem ritkán kutató csoportok állnak mögé és igazolják mindazt, amit a gyógynövények és a természetgyógyász javasol. Kitért arra is, hogy a természetes növények, gyógyteák fogyasztása kortól és nemtől függetlenül bárki számára javasolt lehet.

Gyuri bácsi hivatásának és küldetésének érzi, hogy erőben és egészségben bővelkedve járja az országot és átadja a tudást, melyet ő is megszerzett és kitapasztalt ezzel segítve az emberek életét. Mindenkit arra kér, hogy járjanak rendszeres orvosi szűrővizsgálatokra legalább évente egyszer. Mindemellett fordítsanak év közben is kiemelt figyelmet az egészségükre az emberek, mert a legfontosabb a megelőzés és az egészség jó szinten tartása.

A füvesember, mint jelző az eltelt idők alatt ragadt rá, mivel az 1700-as évektől eredően így nevezték azokat, akik gyógyítást végeztek. Egyébként náluk ez családi hagyomány, generációról-generációra száll a tudás, lánya és unokája is ebbe az irányba ment tovább. Ő maga pedig a nagymamájától tanulta a mesterséget.

A közönség nagy tapssal jutalmazta a Magyar Örökség díjjal kitüntetett természetgyógyászt az előadás végén. Gesztesi Stefánia nagyon hasznosnak értékelte a programot, mint mondta: megérte eljönni ide. A rendezvény az Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodájának szervezésében valósult meg. Schmidtné Tóth Edit szakmai vezető leszögezte: a jövőben több hasonló programmal készülnek.