Ismét megrendezték a szakmák éjszakáját a környék szakképzést nyújtó intézményeiben. Péntek este kitárta kapuit az Egri SZC Március 15.  Szakközépiskolája és Kollégiuma, valamint az ESZC Damjanich János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma is. Az iskolák érdekes és látványos interaktív programokkal, szakmai bemutatókkal és előadásokkal várták az érdeklődőket. Az este folyamán a diákok gyakorlatban is kipróbálhatták magukat a különböző szakmákban. A pedagógusok és a tapasztalt diákok bárkit szívesen bevontak egy-egy munkafolyamatba. A pékeknél tésztát lehetett gyúrni, a vendéglátósok koktélokat készítettek, a cukrászok palacsintát sütöttek, a festők, burkolók különböző falfestési technikákat mutattak be. Az egészségügyet oktatók az újraélesztés technikáját tanították meg, míg az informatikusok robotokkal készültek az estére. Az eladóknál a kereskedelem rejtelmeibe tekinthettek be a résztvevők, míg a bányászok a szén útját ismertették meg a föld mélyétől az elektromos áramig. Az esten valamennyi szakma képviseltette magát és mindenki látványos bemutatóval készült.

A programon megjelentek különböző főiskolák és egyetemek is, hogy alternatívát nyújtsanak azoknak, akik szakmai képzés után felsőoktatásban folytatnák útjukat.

Az Egri SZC Március 15.  Szakközépiskolája és Kollégiumában a programot Ádám Botond, hatvani általános iskolás tanuló nyitotta meg dalaival. A Sztárban sztár meg egy kicsi műsorban szereplő énekes után a pedagógiai szakszolgálatot tanuló diákok adtak elő egy dalt, melyet jelnyelvvel írtak le a közönségnek.

Oroián Erzsébet, az Egri SZC Március 15.  Szakközépiskolája és Kollégiumának vezetője azt mondta: ennek a rendezvénynek az elsődleges célja, hogy közelebb hozzák a gyerekekhez a szakmákat, reális és hiteles képet kapjanak azokról. – Ez a rendezvény nemcsak a nyolcadikos továbbtanulás előtt álló diákokat szólítja meg, hanem már az ötödik-hatodik osztályos tanulókat is. Ezen az estén bárki inspirációt kaphat ahhoz, hogy ráérezzen, milyen szakmát szeretne tanulni a jövőben – részletezte az intézményvezető.

Takácsné Éva 14 éves lányával érkezett a Kastélykertben található intézménybe, számukra a pedagógia és a fitness szakmák a legérdekesebbek. – A környezet, a helyszín és a pedagógusok is nagyon szimpatikusak nekünk, mi már jelentkeztünk az iskolába. Ez az este pedig nagyon szórakoztató, jól érezzük itt magunkat – mondta az édesanya.

Farkas Lili a rendészet és közszolgálat szakma felől érdeklődött, ő is beadta már a jelentkezését az intézménybe. – Szeretem a harcművészeteket és a haza védelme a legfontosabb – jelentette ki elszántan a 14 éves lány.

– Én Budapesten tanulok egy középiskolában, de nagyon érdekel a bányász szakma, ezért jöttem ma ide – mondta Dobos Dávid, aki barátaival érkezett az estére.

A DISZI-ben a szakmák mellett több környékbeli munkahely is képviseltette magát, többek között a Leoni, a Bosch és a Johnson Electric cégei is kiállítottak.

Pászti Orsolyának a pékek, az eladók és a fogadósok standja tetszett a legjobban. – Én eladónak jelentkeztem ide a DISZI-be. Az egész este nagyszerű volt itt, jó a hangulat és izgalmasak a programok – mondta a lány.

Lendvai Lilla Ecsédről érkezett erre az éjszakára tanárával és pár diáktársával. – A legjobban a sok program tetszett, de nagyon érdekesek voltak a bemutatók is. A kreatív foglalkozásokon töltöttem el a legtöbb időt – részletezte a 12 éves lány, aki még nem tudja mit szeretne továbbtanulni, de ezen a rendezvényen sok inspirációt gyűjtött.

Görbe Ádám már választott szakmát, ugyanis műszaki informatikusként tanul. Mégis eljött erre a programra, mert szerette volna megnézni, milyen munkákat állítanak ki a műszaki osztályok. – A legjobban a robotok tetszenek, de minden informatikával és műszaki ismeretekkel foglalkozó stand érdekes volt volt számomra – árulta el a fiú.

A szakmák éjszakája országos rendezvény, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy a jó szakemberek nélkülözhetetlenek a világban, a kétkezű munka értéke és jelentősége pedig egyre fontosabb a munkaerőpiacon.

 

Fotó: Albert Péter