Péntek délután számos látnivaló várta a fiatalokat a Szakmák Éjszakáján. A Március 15. Szakközépiskolában egy előadással nyitották meg a rendezvényt, amiben játékos módon, a bányászat mellett több szakmát is bemutattak és népszerűsítettek a gyerekeknek. A késő estig tartó program folyamán a diákok gyakorlatban is kipróbálhatták magukat a különböző foglalkozásokban. A rendezvény ötlete egy akkor 8 éves kisfiú, Rozványi Salamon Péter fejéből pattant ki és édesapja jóvoltából meg is valósult.

– A Kutatók éjszakájáról jöttünk haza, amikor eszembe jutott, hogy hasznos lenne egy ilyen rendezvény a szakmákkal kapcsolatban is. Apukám az ötletem alapján megszervezte a Szakmák Éjszakáját, aminek nagyon örülök – mondta Rozványi Salamon Péter, a Szakmák Éjszakája ötletgazdája.

Rozványi Dávid kifejtette, hogy mesteremberektől kaphatnak információkat az eseményre látogató diákok, illetve megtapasztalhatják az alkotás örömét is.

– A cél, hogy úgy mutassuk be a szakképzést, mint egy lehetőséget arra, hogy kiteljesedjen az ember. Mindenki tudja, hogy milyen unalmasak voltak a hagyományos pályaorientációs előadások. A mi elképzelésünk az volt, hogy egy bulizós és élvezetes estét csináljunk, ahol mindenki jól érezheti magát – részletezte Rozványi Dávid, a Szakmák Éjszakája másik ötletgazdája.

Hatvanban a DISZI is látványos és interaktív programokkal, illetve szakmai bemutatókkal és előadásokkal készült a látogatóknak. A pedagógusok és a tapasztalt diákok bárkit szívesen bevontak egy-egy munkafolyamatba.

Nagy Lotti elmondta, hogy a pék szakma iránt érdeklődik és készített is egy brióst a rendezvényen, illetve gyakran sütnek a családjával is.

– Otthon is szoktam segíteni anyának, amikor süt. Gyakran készítünk csokis süteményeket, illetve krémest is és ilyenkor mindig nagyon figyelek anya tanácsaira – mondta Nagy Lotti, a Bajza József Általános Iskola tanulója, aki Szűcsiből érkezett az eseményre.

Tóth Mária kifejtette, hogy a pék mesterség hiányszakmáknak minősül, így jó elhelyezkedési lehetőséget biztosít a pályakezdőknek is.

– Szeretnénk bemutatni a gyerekeknek azt a folyamatot, ahogy a péksütemények készülnek. Itt kipróbálhatják az érdeklődők, hogy milyen a nyers tésztát tapintani és formázni, illetve válaszolunk a felmerülő kérdéseikre is – részletezte Tóth Mária, az Egri SZC Damjanich János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, és Kollégiuma szaktanára.

Az esten valamennyi szakma képviseltette magát és mindenki látványos bemutatóval készült. A vendéglátósok koktélokat készítettek, a festők különböző falfestési technikákat mutattak be. Az eladóknál a kereskedelem rejtelmeibe tekinthettek be a résztvevők, míg az informatikusok robotokkal és távirányítós járgányokkal készültek az estére.

Fotó: Albert Péter