Február 14-e, Bálint és Valentin napja a szeretet és a szerelem ünnepe világszerte. A legnagyobb hagyománya az angolszász országokban van a Valentin-napnak, Nagy-Britanniában már 1446-ban megünnepelték ezt a napot.

Magyarországon maga a Valentin-nap csak a rendszerváltás után terjedt el a mai formájában. Szent Bálint ünnepének nálunk is több száz éves hagyománya van. Azt tartották, hogy ilyenkor választanak maguknak párt a verebek a Rába mellett, Bálintot ezért viccesen a verebek védőszentjének is nevezték. Voltak helyek, ahol ilyenkor megfürödtek az emberek a hóban szimbolizálva, hogy az évben erősek és egészségesek maradnak. Napjainkban persze ezek a régi szokások egyre inkább feledésbe merültek, és megmaradt a szerelem ünneplése erre a napra.

Az Angelika Virágüzletben már hetekkel ezelőtt kikerültek a Valentin-napi dekorációk, megjelentek a kínálatban a vörös rózsák, a szív alakú virágládák és egyéb ajándéktárgyak, bögrék és édességkosarak is.

Varga Angelika, a virágbolt üzletvezetője elmondta: ezen a napon nagyon sokan megfordulnak ilyenkor a boltban és mindkét nemnek tud valamilyen ajándékötletet ajánlani. – A legnépszerűbb még mindig a vörös rózsa és a tartósnak számító virágláda, de tavalyhoz képest új termék is került a repertoárba: a különböző édességekkel díszített virágkosár – részletezte az üzletvezető.

A szerelmesek napjának elengedhetetlen kellékei a szexi fehérneműk, ez a boltok kirakataiban is megjelenik.

Az Edit fehérnemű üzletben erre a napra egy külön polcot is készítettek. A boltvezető azt mondta: ebben az időszakban kelendőbbek a különleges darabok és leginkább az urak jönnek meglepetést venni a kedvesüknek. – Nagyon sok férfi keresi fel ilyenkor az üzletet és innen visz a kedvesének ajándékot. Van, aki határozott céllal érkezik, és tudja, mit szeretne venni, de vannak olyanok is, akiknek segíteni kell ahhoz, hogy rátaláljanak a legmegfelelőbb meglepetésre – mondta el tapasztalatait Laska Edit, üzletvezető.

Az éttermek is készülnek erre a napra, az ország legtöbb vendéglátó helye ilyenkor romantikus hangulattal és egyedülálló menüvel várja a párokat. – A mai napra nagyon sok előfoglalásunk van. A Valentin-nap alkalmából egy különleges szív alakú csokoládészuflét kínálunk a vendégeinknek – részletezte Janik Roland, az Udvarház Vendéglő felszolgálója.

A szerelmesek napját a Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakgimnáziumban is megtartják, itt a diákok személyre szóló üzeneteket küldhetnek egymásnak.

Becslések szerint világszerte több mint egymilliárd Valentin-napi üdvözlőkártyát küldenek az emberek egymásnak. A Valentin-nap célja azonban nem elsősorban az ajándékozás, hanem a szeretet és szerelem gesztusának kifejezése, és a párunkkal töltött minőségi idő.