A Száraz November elnevezésű akciót a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és a Drogambulancia Alapítvány hívta életre, 2016-ban. A kampány lényege, hogy az úgynevezett szociális ivók, akik ugyan még nem számítanak alkoholbetegnek, de már időszakonként jelen van az életükben a szeszesital fogyasztás, egy hónapig kerülik az alkoholt tartalmazó italokat. A Száraz November arra is jó, hogy az alkalmi ivók számára kiderüljön, hol tartanak a függőség kialakulásában – erre Zacher Gábor toxikológus hívta fel a figyelmet. – Aki úgy gondolta, hogy kipróbálja magát, és belevág a Száraz Novemberbe, és nem a magyar alkoholisták táborába tartozik abba a 900 ezer emberbe azoknak azt gondolom, hogy különösebb problémájuk nincsen ezzel a próbatétellel. De lehet, hogy egyszer-egyszer gondol rá, hogy jó lenne meginni azt a söröcskét, fröccsöcskét, vagy reggel belenyalni a kisüstibe. Neki ez már egy vörös zászló lehet, ami arra hívhatja fel a figyelmet, hogy még nem vagyok alkoholista, ott állok az előszobában, messze még az az ajtó, amire az van kiírva, hogy alkoholbetegek, de ha ez így megy tovább, akkor oda be fogok lépni – mondta.  

 

Zacher Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy azoknál, akiknél már kialakult az alkoholizmus, a Száraz November kihívása akár életveszélyes állapotot is okozhat. – Az alkoholbeteg meg ne próbálkozzon ezzel! Hiszen semmi értelme nincsen. Ha ő úgy gondolja, hogy elsején abba hagyja, már aznap délután egy kicsit izzadhat, és reszkethet a keze. Egyre rosszabbul lesz, felmegy a vérnyomása, megszalad a pulzusa. Kicsit zavarttá válik, és akár 1-2 napon belül kialakulhat a klasszikus alkoholmegvonási tünetegyüttes, belecsúszhat egy delírium tremens-be, ami 5-6 %-os halálozási valószínűséggel járhat együtt részletezte.         

A toxikológus azt is elmondta, hogy akinél már kialakult az alkoholbetegség és a leszokás mellett dönt, az mindenképpen kérje szakember segítségét. Ugyanis ilyenkor már csak gyógyszeres terápiával szabad belekezdeni a szeszesitalok teljes elhagyásába.

Zacher Gábor hangsúlyozta, miután a megvonáson túl van a beteg, érdemes pszichoterápiás kezelésen is részt venni, annak érdekében, hogy a visszaesés kockázatát a minimumra csökkentsék. 

 Ha ön alkoholbeteg és segítséget szeretne kérni a leszokáshoz, hívja az egészségvonal weboldalán is megtalálható Anonim Alkoholistákat a 06-30 749-2221-es telefonszámon.