– Szeretnék új módon találkozni a karácsony Urával, Jézussal. A bibliai héber nyelvben az ünnep szava  találkozást jelent. Isten maga adott alkalmat és időt népének arra, hogy vele lehessenek ünnepi örömben. Így tekintek a karácsonyra is. Jézus egyik neve Immánuel, ami azt jelenti: velünk van Isten. Ezt szeretném ebben az adventben átélni családi és gyülekezetei közösségben egyaránt – kezdte beszámolóját Tatai István.

A református lelkipásztor kiemelte, hogy számára a szeretet ünnepe emlékezést is jelent. Ilyenkor lelkében felidézi Istennek saját Fiát odaajándékozó szeretetét. – Milyen nagy alázat is volt benne: Jézusban emberré lett, kicsinek megszületett egy istállóban, majd meghalt a kereszten, hogy mélyebb kapcsolatba kerülhessünk vele, megtisztítsa szívünket és örök életünk lehessen – fogalmazott a lelkész.

A szenteste évek óta meghatározott menetrend szerint zajlik Tatai István családjában.

– Nálunk még mindig én vagyok az angyalka, a kicsit idősödő angyalka. Én csilingelek a kis üvegcsengővel, meggyújtom a csillagszórókat, majd bejön családunk az egykori gyerekszobába, és leül a fenyőfa köré. Mindig énekelünk egy ősi dalt, majd elmondom röviden Jézus születésének szent igéit. Sorban, mindenkire figyelve, néhány méltató és köszönő szó kíséretében megajándékozzuk egymást. Természetesen van közös vacsora is, majd utána játszani szoktunk – részletezte Tatai István.

A református lelkész év vége közeledtével egyfajta számvetést is készít magában az elmúlt esztendőről. – A 2020-as évben lettünk feleségemmel 40 éves házasok. Negyven éve kaptam lelkészi diplomámat is. Ehhez jött még a nagy ráadás: az idén lettünk nagyszülők is – számolt be az örömökről a lelkész.

Tatai István az idei karácsonyon digitálisan szeretne ellátogatni Betlehembe is. Tervei szerint Google Map segítségével meglátogatja Betlehemet és örülne, ha egy szép filmet is megnézhetne Jézus életéről.

– Már most készülök az ünnepi istentiszteletekre, az úrvacsorai közösségre és szórvány-közösségeink meglátogatására. Ha ilyenkor egy szegény ember csenget ajtónk előtt, mindig József és Mária jutnak eszembe. Fontos, hogy ők is kapjanak szeretetet és áldást – zárta gondolatait a református lelkipásztor.

Fotó: archív-Albert Péter