Visszatérő probléma szilveszter környékén, hogy a napokon át tartó tűzijátékot nagyon sok kutya rosszul viseli. Idén is fel kell készülni a magánszemélyek által vásárolt, kertekből szűrődő tűzijátékok zajára. Az állatok képesek annyira pánikba esni, hogy akár magukban, és környezetükben is kárt tesznek. A kinti kutyák például darabokra kaparják a bejárati ajtót, illetve a legrosszabb esetben elszöknek, világgá mennek.

Rudas Aranka, a Kutyaszív Állatmentő Közhasznú Alapítvány elnöke tájékoztatott: otthon a felhangosított televízió, zenelejátszás tompítja a külső hanghatásokat, így ezekkel is lehet védekezni a tűzijáték hangja ellen. – Amennyiben nem tartózkodik otthon a gazdi szilveszter éjszakáján, ajánlott a kutyát biztonságos, ablak nélküli helyre elzárni. A láncon tartott ebnek is fontos biztosítani egy zárt teret, ugyanis félelmükben sérüléseket okozhatnak magukban. Az esti sétát csak pórázon tegyék meg, felkészülve egy petárda zajára – részletezte Rudas Aranka.

Hozzátette, használhatunk nyugtató hatású állatgyógyászati készítményt is állatorvosunk utasításainak megfelelően alkalmazva. Legyünk kutyáink és cicáink mellett, sugározzunk feléjük magabiztosságot, mert ez segíthet az állat lenyugtatásában.

Rudas Aranka azt is elmondta, hogy mindenki figyeljen oda, a kutyájában legyen regisztrált chip, ezt ellenőriztessék az állatorvossal, mert így vannak hozzárendelve a gazdi adatai, így a legkönnyebb megtalálni az elveszett kutya családját. Az is kimondottan hasznos, ha a nyakörvön van biléta telefonszámmal.