A Diabétesz Világnapot először 1991-ben szervezte meg a Nemzetközi Diabetes Szövetség és az Egészségügyi Világszervezet. Az Albert Schweitzer Kórház Rendelőintézetében már második alkalommal tartottak előadásokat a témához kapcsolódva tegnap délután.

– Ma világszerte mintegy 250 millió cukorbeteg él, számuk pedig évente 7 millióval növekszik. Ebből is látszik, hogy globális problémáról beszélünk, amiről szükséges minél többet tudni – fogalmazott dr. Hajdú Csaba diabetológus.

A vesék egészsége nem csak a cukorbetegeknél fontos. Böcskei Virág, a Nemzeti Vese Program programvezetője a vesékről tartott előadást, és szó volt arról is, hogy az emberi szervezetben milyen feladatai vannak ezeknek a szerveknek és milyen kezeléseket lehet igénybe venni, ha megbetegednek. Az interaktív beszélgetés során kitért arra is, hogy többek között a dohányzás kerülésével, az egészséges táplálkozással és mozgással sokat tehetünk a megóvásuk érdekében. Hozzátette: egy átlagember sóbevitele naponta nem haladhatná meg az 5-6 grammot, ehhez képest Magyarországon ennek a mennyiségnek a négyszeresét fogyasztják.

A cukorbetegség kialakulásának számos tényezője lehet, amelyek közül az egyik a stresszes életmód. Nagy Beáta Magda klinikai szakpszichológus arra hívta fel a figyelmet, hogy kellő tudatossággal a mindennapi stresszes helyzet kezelhető és megszüntethető.

Az előadások után ingyenes szűrővizsgálatok várták az érdeklődőket, valamint a cukorbetegek számára készült ételeket is megkóstolhatták.

diabetesz_vilagnap_03 diabetesz_vilagnap_07 diabetesz_vilagnap_10 diabetesz_vilagnap_13 diabetesz_vilagnap_14 diabetesz_vilagnap_17 diabetesz_vilagnap_18 diabetesz_vilagnap_19