A város vezetői és a hatvani civil szféra képviselői gyűltek össze a Nagy Endre Rendezvényterem egyik helyiségében, hogy a Hatvani Kultúráért Akciócsoport lehetőségeit megbeszéljék. Hatvan még májusban csatlakozott a Helyi Akciócsoporthoz (HACS), amely a TOP 7. prioritási tengelye keretében elérhető közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések csoportja. Ennek lényege, hogy a település, a helyi szervezetekkel és vállalkozókkal együtt létrehoz egy társaságot, és így együtt pályáznak. – A város közös együttműködésre törekszik a civilekkel. Kiemelten fontos, hogy az itt élők érezzék, ezek a fejlesztések róluk és nekik szólnak. Azt szeretnénk, ha minden hatvani magáénak érezné a várost. A most megvalósuló programban közösen dolgozhatunk, ezzel pedig akár 800 millió forintot is elnyerhet a város – fogalmazott Horváth Richárd polgármester.

Nagy Ferenc, a HACS elnöke elmondta: június 20-án a Nemzetgazdasági Minisztériumtól már megkapták a jóváhagyó végzést, így az eltelt idő alatt, a munka adminisztrációs részét már el is végezték. Most a stratégiát kell felépíteni. Kitért rá, hogy uniós pályázatokról van szó, de ezeket egy helyi irányítóhatósághoz kell benyújtani, így ezáltal sokkal közvetlenebb lesz a kapcsolat.

Fejes István szakértő részletezte a közösség által irányított helyi fejlesztést. Hangsúlyozta, ez egy eszköz, amivel két témakör támogatható. Az egyikben kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése valósulhat meg, itt a pénzügyi plafon 800 millió forint. Ennél ki kell választani egy kulcsprojektet, ami maximum 40 százalékos finanszírozást kaphat. A másik téma: helyi közösségszervezés a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva. Kiemelte, ahhoz hogy a városnak egy jó, közös stratégiája legyen, a helyiek segítségére, ötleteire van szükség. Ennek a stratégiának a leadási ideje pedig október 31.