Nagy a kínálat a boltokban, csokoládék, cukrok, müzliszeletek és kekszek is megtalálhatóak az édességes polcokon. Jóval kevesebbet fogyasztunk azonban ezekből a termékekből a tavalyi év azonos időszakához képest. Az elmúlt egy évben drágultak ezek a cikkek, ám a fogyasztók többsége ennek ellenére is inkább a minőségi nassolnivalókat vásárolja. – Csökkent az édességvásárlásunk, elsősorban egészségesebb verziókat igyekszünk fogyasztani. A fagylaltot viszont nagyon szeretjük, azt szoktunk vásárolni, és otthon esszük meg. Egyébként a túró rudi az egyik személyes kedvencem, de a család többi tagja is szívesen fogyasztja – mondta Tóth Györgyné.

Az egyik legnépszerűbb termék, a mogyorós csokoládé ára is jelentősen nőtt az elmúlt évben. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, míg 2022 júniusában 372 Ft-ot kellett fizetni egy 90 g-os tábláért, addig 2023 júniusában már 529 Ft-ba került ugyanez a mennyiség. Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára elmondta, habár az alapanyagárak és az energiaárak stabilizálódtak, a munkaerő költsége emelkedett, és nőtt az édességekre kivetett adók mértéke, így például a népegészségügyi termékadó, valamint a környezetvédelmi termékdíj is, amelyek hatással vannak az árak alakulására. Kiemelte: bár a vásárlók jelenleg pénzükért kevesebb édességet tudnak venni, ennek ellenére a fogyasztók ugyanannyit költenek ezekre a termékekre. 

Mennyiség tekintetében a kereslet jelentősen csökkent, mintegy 10%-kal, tehát ennyivel kevesebb édességet vásároltunk. Értékben viszont nem csökkent, tehát nagyjából ugyanannyit költenek az emberek nominálisan édességre, mint korábban, csak már kevesebbre futja az infláció és az alapanyag drágulások miatt. Illetve különböző adóemelések hatására növekedtek az édességgyártók költségei – részletezte.

Intődy Gábor hozzátette, a nyári időszakban megemelkedik a nápolyi-, keksz- és ostyafélék eladása, emellett a jégkrémből is több fogy a hőségben. Hangsúlyozta továbbá, hogy ezeknek a piaca mindkét terméknem esetében 55 milliárd forint értékű, ami jégkrémnél azért érdekes mert nyáron, 3 hónap alatt érik el ezt az összeget.