Plüssállatokkal, karácsonyi dekorációkkal, és kézzel készült ékszerekkel is találkozhatnak mindazok, akik kilátogatnak a Grassalkovich Művelődési Ház munkatársai által szervezett karácsonyi vásárra. Kovácsné Szira Inez illatgyertyákat, és viaszokat készít. A termékek között poharas desszertet megformáló alkotásokat is találhatunk. A hasonlóság megtévesztő, de ezek az ínycsiklandó finomságok természetesen nem alkalmasak emberi fogyasztásra. Az alkotó elárulta, hogyan készül a hab az édességeket formázó gyertyák esetében. – Amikor elkezdem főzni a szójaviaszt, egy idő után olyan állagú lesz, hogy egy habverővel már fel lehet keverni. Utána pedig alkalmas lesz arra, hogy habzsákból kinyomható legyen. Így készülnek a desszertek – mondta.

Barnáné Hubert Edina textíliákból készít játékokat. Az állatfigurák mellett, karácsonyi manókkal és adventi naptárral is találkozhatnak a látogatók. A termékek egyedi szabásminta alapján készülnek, kézzel és varrógéppel – mondta az alkotó. – A testnek, a kezeknek, vagy a lábaknak a megvarrása géppel történik, de a baba testét kézzel tömöm ki. A végtagok rávarrását a testre, kézzel végzem. Az arcok formázása is kézzel történik. Tehát nagyon sok kézimunka van benne. – részletezte.

Idén összesen 14 alkotó munkái várják az érdeklődőket a kiállítással egybekötött vásáron – hangsúlyozta az Eszterlánc Kézműves Egyesület elnöke. Poórné Mike Éva elmondta, mi a titka a minőségi alkotásoknak. – Szívvel-lélekkel készül, gondosan. Nagyon sokszor vesszük kezünkbe a terméket, mire elkészül. Az összes munkafolyamatot mi csináljuk. Egy baba például nem úgy készül, hogy valaki a haját csinálja, másvalaki a ruháját, megint más a cipőjét. Az elejétől a végéig a kezünkben formálódik meg az alkotás – hangsúlyozta.

A mai kor embere már hozzászokott a tömeggyártásban előállított termékekhez, éppen ezért manapság különös értékkel bír egy kézműves alkotás – erre már Horváth Richárd, polgármester hívta fel a figyelmet a Karácsonyi Kézműves Kiállítás és Vásár nyitóünnepségén: 

„Minden a tömeggyártásról és a sorozatgyártásról szól, és minden nagy mennyiségben bármikor hozzáférhető. De még léteznek ilyen helyek, ahol kézzel készülnek a különböző eszközök, dísztárgyak. Az alkotók büszkék lehetnek arra, hogy ezeket a termékeket ők készítik. Másfelől pedig vannak közöttük profik is, akik képesek ebből megélni. Ez egy nagydolog, mert akik a munkájukat örömmel végzik, azok boldog emberek.”  

A Karácsonyi Kézműves Kiállítás és Vásár, december 9-ig látogatható, a Grassalkovich Művelődési Házban.

Fotó: Albert Péter