A városzászló bevonulásával kezdődött Hatvan évzáró ünnepsége a Nagy Endre Rendezvényteremben. Horváth Richárd évértékelő beszédében részletesen beszámolt a 2023-as év eseményeiről. A polgármester felidézte a válságkezelés kihívásait és emlékeztetett arra, hogy idén a biztonság költségvetését kellett összeállítaniuk, amellyel az volt a céljuk, hogy megvédjék a hatvaniakat. Úgy fogalmazott, a büdzsét a rugalmasság határozta meg. – Ebben a nehéz időszakban folyamatosan alkalmazkodnunk kell, mindig figyelni kell a környezetet és igazodnunk kell a történésekhez, mert aki nem alkalmazkodik, vagy nem képes az alkalmazkodásra, elveszik. Ezt próbáltuk meg beépíteni a költségvetésbe, és olyan rugalmasságot belevinni, amely ezen feltételeknek megfelel, és mindezt úgy valósítottuk meg, hogy közben nem emeltünk adókat, nem terheltünk semmit rá a hatvani emberekre és a hatvani vállalkozásokra, ugyanakkor szigorú gazdálkodást vártunk el mindenkitől – hangsúlyozta.

A polgármester kijelentette, hogy sikeres évet zár Hatvan, hiszen nem csak megőrizték a település gazdasági stabilitását és függetlenségét, de a szakmai gazdálkodás teret nyitott arra, hogy újraindulhassanak az önerős beruházások, és különböző projekteket is tudnak támogatni. – Indul az újhatvani bölcsőde beruházás, ami 437 millió forintba kerül, ehhez az önkormányzat 256 millió forintot tesz hozzá, emellett szép lassan elkészül a hatvani jégcsarnok is, ez a beruházás 540 millió forintba kerül és ehhez 160 millió forinttal járul hozzá a város. Ezek igen komoly számok ebben a helyzetben, és mi a nehéz időszak ellenére is tudunk segíteni – részletezte.

Horváth Richárd hangsúlyozta, hogy ebben az évben is olyan alapértékek mentén haladtak előre, amelyeket a hatvaniakkal közösen határoztak meg. Kiemelte, az elért eredményeket komoly kihívások mellett sikerült véghez vinni, ennek köszönhetően pedig az elmúlt időszakban még erősebb közösség alakult ki a városban, és bebizonyosodott, hogy a hatvaniak törődnek egymással, és együtt döntenek minden lépésről. – Hatvan egyik alappillére a partnerség, ez azt jelenti hogy mi, hatvaniak együtt döntünk, erről szól a Közösségi Költségvetés és erről szól a Hatvani Konzultáció, amikor megkérdezzük a hatvaniakat, hogy mondják meg nekünk, merre menjünk, mi az irány, az észrevételeket pedig beépítjük a költségvetésbe, a mindennapokba, a fejlesztési tervekbe és e szerint megyünk tovább. Ne más mondja meg nekünk, mi a helyes irány, nálunk jobban ezt senki sem tudja, mi határozzuk meg az irányokat – mondta.

Horváth Richárd beszámolt arról is, hogy, a szakmai munka a nehézségek ellenére sem állt meg, így idén is számos rangos elismerést nyert el a város. Átvehettek három Városmarketing Gyémánt Díjat és a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny különdíját is. A polgármester emellett beszédében méltatta a Hatvani Karitatív Összefogás Egyesület és a Pro Natura Mozgalom munkáját is. Továbbá kiemelte az önkormányzat és a civil szervezetek rendkívül erős összetartását.

A városvezető évértékelőjét követően az eseményen több díjat is átadtak. A „Dr. Papp Zolán kitüntető emlékgyűrű – közügyért” kitüntetést Fejes Zsuzsanna a Hatvani Polgármesteri Hivatal humánpolitikai referense, és Johancsik Mónika a Hatvani Polgármesteri Hivatal Gazdálkodási Irodavezetője kapták meg.

Az est során a polgármesteri díszokleveleket is átadtak, így kitüntették Bacsa Tibor helytörténészt, Hatvani Gábor Györgyöt a Fotókuckó Hatvan Facebook-oldal létrehozóját, Karsai Ferenc Benedeket jégkorongozót, Kiss Zoltán hegedű és brácsatanárt, kamaraművész és karmestert és Teréki Beátát a Pulzus Sport Egyesület vezetőjét.

A program zárásaként a Jazzformers zenekar műsorát hallgathatta meg a közönség.