A jó idő és a tartósan meleg időjárás beköszöntével egyre többen bekapcsolják a klímaberendezéseket otthonaikban, autóikban és az irodákban is. Azt azonban jó tudni, hogy mielőtt elkezdjük használni ezeket a tárgyakat érdemes elvégezni rajtuk a karbantartási munkálatokat. Már az autók nagy többségében elhelyeznek klímákat, amik komfortosabbá teszik az utazást nyáron. A szakemberek azt javasolják, hogy a biztonságos közlekedés érdekében  tavasz végén, nyár elején forduljunk autószerelőhöz, hogy mielőbb elvégezhessék a szakszerű tisztítást. – A legkorszerűbb technika az ózongenerátoros megoldás, ami környezetbarát és vegyszermentes. Emellett persze továbbra is alkalmazzuk a habos és Biocid bombás takarítást – tájékoztatott Képe Tibor autós szakértő. A berendezés nem rendeltetésszerű működését a dohos, kellemetlen szag, a télen párásodó szélvédőüveg és a nem kielégítő hűtés jelzi a jármű vezetőjének.

A lakások hűvösen tartásának érdekében is egyre többen szereltetnek fel klímaberendezéseket. Vásárláskor érdemes odafigyelni a készülék minőségére, és arra is, hogy a lakás méretéhez válasszunk eszközt. Szuhánszki Csaba klímatisztító rávilágított: a szennyeződések akár szabad szemmel is jól láthatóak, a lerakódott piszok pedig kedvez a baktériumok elszaporodásának, ezért időként mi is ellenőrizhetjük a tisztaságát. Bár a klímák kellemes hőmérsékletet biztosítanak a tikkasztó hőségben, alkalmazásukkor néhány alapszabályt ajánlott betartani, hogy elkerüljük az esetleges megbetegedéseket. Déry Károly háziorvos kiemelte: ízületi és asztmás tüneteket is okozhat a túlzott klímahasználat.

A készülékeket érdemes úgy szabályozni, hogy azok maximum 6 Celsius-fokkal kisebb hőfokot generáljanak, mint amit szabad levegőn érzékelünk.

Kezdőkép: Albert Péter