A nyári időjárással együtt a grillszezon is hamarosan beindul hazánkban. Ebben az időszakban legalább annyi sertéshúst vásárolunk, mint karácsonykor – hangsúlyozta Simon Attila. A mezőgazdasági szakértő kifejtette, bár ilyenkor nem áll elegendő koca a hazai tenyésztők rendelkezésére, azért a megnövekedett igényeknek eleget tudnak tenni. – Ami érdekes ebben az évben, az az árak alakulása. Az elmúlt pár év visszaesése után, egy igen jelentős emelkedés indult meg a sertés felvásárlási árában. Jelenleg 2 euró 20 cent az EU-s átlagár. A németek 15-20%-al csökkentették a zöldek hatására a termelést. Ezt a hiányt pótolta a lengyel, és a spanyol sertéshús, de várható, hogy az árak lassú emelkedésnek indulnak – fogalmazott.

Simon Attila hozzátette, a drágulás oka az is, hogy a gabonatőzsdén 20%-al emelkedtek az árak, így a tenyésztéshez szükséges takarmány is többe kerül. Mindezek eredményeként, valamint a grillszezonnak köszönhetően, körülbelül 15%-os áremelkedéssel lehet majd számolni a magyarországi boltok polcain is.