Bár az elmúlt napokban még változékony időjárás jellemezte a Kárpát-medence területén, azonban az időjósok előrejelzési szerint egyre melegebb nappalokra számíthatunk a következő hetekben. Sándor Norbert elmondta, hogyan védekezik a kánikula ellen. – Sok folyadékot fogyasztok, az alvásra is figyelek, hogy a 8 óra meglegyen, és valami minimális mozgást is végzek, például sétálok – mondta. Győri Tiborné pedig ezt teszi a nyári melegben. – Ha bent tartózkodunk a lakásban, akkor viszonylag egyszerű a helyzet. Ha pedig ki kell jönnünk, akkor keressük az árnyékos helyeket, és üvegben mindig legyen víz nálunk – részletezte.   

A napsugárzás erősségét az UV értékből láthatjuk. Minél magasabb ez a szám, annál gyorsabban éghetünk le a napon. A legmelegebb időszakokban akár pár perc alatt is megéghetünk, és még az árnyékos helyeken sem lehetünk teljesen biztonságban – hangsúlyozta a városi ügyelet telephelyvezetője. Szabó László kiemelte, az úgynevezett hőkimerülés állapotához nem kell a napon tartózkodni. Az egészségügyi szakember elmondta, milyen tünetekkel jár ez az állapot. – Az első ilyen tünet a koncentrációzavar. Ilyenkor az ember kicsit fáradtabbnak érzi magát. Úgy érzi, hogy nem tud összpontosítani. Ezért van az is, hogy a hőmérséklet emelkedésével együtt a balestek száma is megnő. Ilyenkor az ember fáradékonyabb lesz, majd elkezd szédülni. Továbbá émelygés, hányinger, és egyéb olyan tünetek jelentkeznek, amelyeket komolyan kell venni, hiszen ez már a napszúrásnak a tünetegyüttese – részletezte.

Szabó László hozzátette, hogyha valaki ezeket a jeleket tapasztalja magán, akkor fontos, hogy minél-előbb keressen egy hűvös, vagy klimatizált helyiséget. Kezdje el a folyadékbevitelt lehetőleg szénsavmentes vízzel, és vizesborogatással hűtse magát.        

A szakember azt is elmondta, hogy a közvetlen napsugárzástól nemcsak a bőrünket, hanem a szemünket is védeni kell. – A nyári időszakban azt javaslom mindenkinek, hogy amennyit csak lehet, legyen a szemén védelem. Csak olyan szemüveget használjunk, amit olyan helyről szerzünk be, ahol 100%-os UV védelmet garantálnak. Az olcsóbb, nem ellenőrzött szemüvegek sokkal nagyobb bajt tudnak okozni, mint, hogyha nem is vennénk fel napszemüveget – hangsúlyozta.

Szabó László kiemelte, hogy a nem megfelelő UV védelemmel ellátott szemüvegek esetében kitágul a pupilla, így még több káros sugárzás jut a szemünkbe. A védelem hiánya pedig akár daganatos betegséget, valamint szürke – vagy zöldhályogot is okozhat.