Megérkezett a kánikula, a következő napokban nem várható enyhülés az időjárásban – mutatott rá a MetNet időjárás előrejelzője. Bakota Zsolt elmondta, mire számíthatunk a hét hátralévő részében. – A szombati napig bezárólag a hőmérsékleti tetőpont akár a 36-38 fokot is elérheti. Mindemellett perzselő napsütés, és magas UV index várható, ami a 10-es skálán a 7.5-es nagyon erős értéket is elérheti. Délelőtt 10 és délután 17 óra között érdemes lesz árnyékos helyre vonulni – fogalmazott. Bakota Zsolt hozzátette, legkorábban vasárnap érkezhet felfrissülés az időjárásban.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a következő napokban azt kéri az állampolgároktól, hogy lehetőség szerint kerüljék a hőséget, valamint a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet. A hőség több problémát is okozhat. Az álló autókban akár az 55 Celsius fokot is elérheti a hőmérő higanyszála – hangsúlyozta Nagy Csaba, a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. – A gyermekeket, és a házi kedvenceket még néhány percre se hagyjuk a parkoló autóban. Egy félárnyékban parkoló kocsi utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Ha bárki autóban hagyott gyermeket, vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot – mondta. Nagy Csaba kiemelte, a szabadtéri tüzek esetében is fontos a fokozott óvatosság, hiszen a száraz melegben könnyebben terjednek a lángok. – Erdőben csak a kijelölt tűzrakó helyen gyújtsunk tüzet. Ott is csak abban az esetben, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom. A Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság weboldalán megtekinthető, hogy el van-e rendelve, és ha igen, mikor rendelték el a tűzgyújtási tilalmat. Ilyen melegben ott sem javasolt elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol az önkormányzat engedélyezi – részletezte. Hozzátette, ha valaki például grillezik, vagy bográcsozik, a tüzet egy pillanatra se hagyja felügyelet nélkül.

A tűzvédelmi szabályok fokozott betartása mellett az egészségügyi állapotunkra is kiemelten oda kell figyelni a nagy melegben – erre már a háziorvosi ügyelet telephelyvezetője hívta fel a figyelmet. Szabó László rámutatott, nem csak a tűző napon lehetünk rosszul. – Az ember azt érzi, hogy fáradékonyabb lesz, kicsit elkezd szédülni, aztán émelygés, hányinger, és egyéb olyan tünetek jelentkeznek, amelyeket már komolyan kell venni, hiszen ez már a napszúrásnak a tünetegyüttese. Árnyékban is oda kell figyelnünk, mert a magas hőmérséklet itt is tud olyan hatást kifejteni, mintha a tűző napon lennénk – hangsúlyozta. Az egészségügyi szakember azt is elmondta, ha mégis kint kell tartózkodnunk a nagy melegben, viseljünk egy jól szellőző kalapot, a szabadon lévő bőrfelületet pedig kenjük be napvédő krémmel. Valamint a szemünket is védjük megbízható helyről származó, 100%-os UV védelemmel ellátott napszemüveggel.

A városvezetés is részt vesz a kánikula elleni harcban. A Kossuth téren már üzemel a párakapu, valamint csütörtöktől indul a vízosztás.