Szerda reggel történelemmel folytatódott az érettségi hete. A Széchenyi István Római Katolikus Technikum és Gimnáziumban is fél kilenckor nyitották a feladatsorokat tartalmazó dobozokat, melyeket a tanárok még ellenőriztek és átszámoltak. Eközben a diákok már a tantermekben várakoztak, a vizsgadrukk ma is látható volt az arcokon. A tanulók azt mondták izgatottak a megmérettetés miatt. – Négy éven keresztül nagyon erősen készültünk az érettségire. Mindig rendszeresen tanultam, főleg az utolsó években. A mai naptól sikert várok, remélem nem lesz annyira nehéz. Főképp az első részben bízok, az esszés rész szerintem nehezebb lesz – mondta Sós Fanni.

Miután mindenki leadta telefonját, a vizsgafelügyelők még a tesztlapok kiosztása előtt ismertették a szabályokat. Ma történelmi atlaszt és magyar helyesírási szótárt használhattak a tanulók segédeszközként. Reggel 9 órakor becsukták az ajtókat, elkezdődött az érettségi. Most is két feladatlapot kaptak a diákok, a középszintű töriérettségi első 12 feladata között előkerült a kereszténység, a Szovjetunió, az Európai Unió, de felbukkant Hunyadi Mátyás, a Rákóczi-szabadságharc és az első ipari forradalom is. A második részben pedig meghatározott témában kellett esszét írniuk a tanulóknak, választhatók voltak Julius Caesar egyeduralma, az auschwitzi koncentrációs tábor működése, Széchenyi István gazdasági fejlesztése és a magyar rendszerváltozás. 

Fehér Józsefné, az intézmény vezetője elmondta, mindent megtettek, hogy diákjaikat felkészítsék a megmérettetésre.  

A történelemtanárok négy éven keresztül gyakoroltatnak olyan feladattípusokat, mellyel az érettségin találkozhatnak. Nagyon bízom benne, hogy tanulóink saját képességeikhez mérten teljesítenek, vagy egy kicsit jobban. Meg kell említeni, hogy ez az utolsó olyan szakgimnáziumi osztály, akik még eszerint az érettségirend szerint vizsgáznak, hiszen jövőre már a technikusi képzés felér a 12. évfolyamra, és ott már két lépcsőben fog történni az érettségi, tehát 12. év végén magyarból, matekból és történelemből érettségiznek, 13-ban pedig idegen nyelvből és szakmai tárgyból – részletezte.

A vizsga után megkönnyebbülve léptek ki a diákok a termek ajtaján, azt mondták, jó eredményekre számítanak. – Szerintem nagyon jók voltak az esszétémák is, az auschwitzi koncentrációs táborokat választottam, és Széchenyi gazdasági fejlesztését. Ezek szerencsére nagyon jók voltak, mert benne voltak a szóbeli tételekben is, és erre készülve ez itt visszaköszönt. Szerintem elég jó érettségi eredményeket várhatunk – foglalta össze Matvajeva Melissza.

A Széchenyi István Római Katolikus Technikum és Gimnáziumban ma összesen 110 tanuló adott számot a középszintű történelemérettségin. Már csak nyelvi, választott és a szakmai tárgyak vannak hátra. 

Fotó: Albert Péter