Hatvanban minden évben megemlékeznek a harcokban elesett bátrakról május végén, így délelőtt az Őrszem szobornál gyűltek össze, hogy leróják tiszteletüket. Horváth Richárd polgármester beszédében elmondta, hogy ezen az emléknapon az elesett magyar katonák előtt hajtunk fejet. Azon hősök előtt, kik hazánk védelmében, vagy annak képviseletében áldozták életüket. Azok előtt az emberek előtt, kik országukat és nemzetüket, közösségük és a magyar nép szabadságát mindennél fontosabbnak tartották.

– Tisztelettel és hálával gondolunk ma is ezekre a hősökre, tudván, hogy hazánkat végül mindig azok óvták meg a pusztulástól, kiknek a közösség fontosabb volt a saját érdeküknél. Emlékeznünk kell rájuk, hogy példamutatásuk termékeny talajra hullhasson, s így ma se legyünk szűkében azoknak a bátor embereknek, kik fontosabbnak tartják a közösséget, s nemzetüket, mint személyes boldogulásukat! Hiszem, hogy e hősök ma is köztünk élnek! Az elmúlt évek krízisei ugyanis megtanítottak minket egy igen fontos igazságra: Nem csak az a hős, ki életét kockáztatva védi nemzetét és családját, hanem hősök mindazok, kik lehetővé teszik számára, hogy ezt tehesse – emelte ki.

A polgármester arról is beszélt: fontos, hogy hálával és tisztelettel gondoljunk azokra, kik a történelem során megküzdöttek azért, hogy hazánk szabad maradhasson és életüket áldozták Magyarországért! Nem szabad azonban megfeledkeznünk azokról a hősökről, kik a kivívott szabadságot minden nap tartalommal töltik meg. A hétköznapjaink hőseiről, kiknek ugyanekkora hálával és tisztelettel tartozunk – fogalmazott.

A megemlékezés végén a pártok, és a különböző egyesületek képviselői koszorút és mécsest helyeztek el az emlékműnél.

Fotó: Albert Péter