Már Hatvanban van az a gép, ami elemezni tudja a koronavírus-gyorsteszteket. Kedd reggel érkezett meg a kórházba. Ám nemcsak a gép, hanem több teszt is van már a városban, így hamarosan elindulhat a gyanús esetek tesztelése.

– Ez a berendezés rendkívül hasznos segítséget nyújt majd a koronavírus-járvány megfékezésében. Ilyen gép a hatvani kórházon kívül még a Honvéd Kórházban működik csupán, ezért kiemelten nagy segítség lesz ez a műszer a térségben a járvány elleni küzdelemben. A teszt eredménye a mintavétel után 70 perccel már rendelkezésünkre áll, ezért hatékonyan és gyorsan el tudjuk majd különíteni a COVID-19 vírussal fertőzötteket a gyanús esetektől. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ezt a tesztet csakis azoknál fogjuk alkalmazni, akik súlyos tünetekkel jelentkeznek a sürgősségi betegellátásban. Akik enyhe tünetekkel rendelkeznek, ott elegendő lesz a lassabb teszt elvégzése is – részletezte Dr. Sarnyai Ákos, a hatvani kórház sürgősségi osztályának vezető főorvosa.

Hozzátette: továbbra is az lenne a legfontosabb, hogy a lakosság tartsa be a már kihirdetett előírásokat. Aki teheti, maradjon otthon, mossanak gyakran és alaposan kezet, és csökkentsék minimálisra a személyes érintkezéseket.

Az új berendezést és a hozzá tartozó teszteket abból a 18 millió forintból vásárolta meg a kórház, amit a hatvani önkormányzat ajánlott fel számukra még múlt pénteken. Ezenkívül a kórház folyamatosan kap a környező településekről is támogatásokat, így például Lőrinci három millió forintot ajánlott  föl. Az így összegyűlt pénzből pedig további teszteket vesznek.