A városzászló és a kitüntetettek bevonulásával kezdődött az ünnepélyes dísztestületi ülés a Grassalkovich-kastély dísztermében. Horváth Richárd polgármester köszöntőjében leszögezte: a kitüntetettek mindegyike olyan példát mutat, ami követendő lehet a hatvaniaknak. A közösségi életben és a szakmájukban elismert, megbecsült emberek, akikre hősként nézhetünk fel.

„Hatvan Város Polgármesterének Díszoklevele” elismerést vehetett át Czegka Miklós, Rab László, Jónásné Szelei Borbála és a Kopa Lajosné Díszítőművészeti Szakkör.

A „Hatvan Város Pro Urbe díja” kitüntetés olyan természetes és jogi személynek adományozható, aki vagy amely éveken keresztül munkálkodott a helyi társadalom javára az emberi tevékenység bármely területén. Ebben az évben ezt a díjat Hegedűs Ferencné vehette át. Hegedűs Ferencné felsőruházati termékek konfekcionálása területén ért el kiemelkedő szakmai sikereket, a pontos határidő előtérbe helyezésével. Számos szakmai kitüntetés birtokosa, úgy mint Kiváló dolgozó, Hatvan városért, Településfejlesztésért kitüntetések. Mint fogalmazott: büszke arra, amit elért a szakmájában és hálás a családjának, hogy minden alkalommal kiálltak mellette és támogatták minden élethelyzetben.

A város és a vonzáskörzetében élő lakosság érdekében évek óta kifejtett önzetlen és maradandó értékű tevékenysége elismeréseként Hatvan Város Önkormányzata Képviselő-testülete „Pro Urbe” elismeréssel jutalmazta a Hatvani Járási Hivatalt.

Idén Kocsis István vehette át a díszpolgárságot szimbolizáló aranyláncot, jelvényt és oklevelet Horváth Richárdtól.  A „Hatvan Város Díszpolgára” címet olyan állampolgár kapja, aki Hatvan város fejlődéséért kiemelkedően dolgozva kimagasló eredményeket ért el, maradandót alkotott, növelte Hatvan hírét és tekintélyét. Kocsis István 1975-ben megpályázta az Ady Endre Könyvtár igazgatói állását, amelyet nyugdíjazásáig, 2004-ig töltött be. 1990-1994 között tagja volt Hatvan Város Önkormányzati képviselő-testületének. Harmincéves igazgatói munkája során olyan megkerülhetetlen folyamatokat indított el, mint a helyi olvasótábori munka, a vasutas tábor, és az a törekvés, amellyel a közművelődési funkció bekerült a könyvtár falai közé. Igazgatóságának idején elindult az iskolai könyvtárhálózat talpra állítása, az újhatvani fiókkönyvtár bővítése, a vasúti könyvtár működése, a képzőművészeti tárlatok megjelenése, a zenei könyvtár kialakítása, a helytörténeti gyűjtemény megvalósítása. A civil szervezeteket is bevonta a könyvtár életébe és útnak indította az Ünnepi Könyvhetet. Több mint negyven évig volt a legsikeresebb, leghatékonyabb táborok egyikének vezetője, szervezője. – Számos szakmai kitüntetést kaptam már, mégis úgy érzem, hogy ez a legfelemelőbb díj, amit átvehettem, hiszen az a város tüntetett ki, ahol leéltem az életem. Nincs ennél nagyobb elismerés – mondta meghatódva Kocsis István.

Kovács Andrást és Szabó Heddát, a “Hatvany Lajos kitüntető emlékdíj — a magyar nyelvért” kitüntetéssel jutalmazták.

Fotó: Albert Péter