Az előző naphoz hasonlóan, vasárnap is különféle versenyeken indulhattak az újszerű autós sport szerelmesei. Egyre népszerűbb a hatvani roncsderby, így számtalan helyről érkeztek. Mint azt már korábban megírtuk, sok külföldi szurkoló és induló is volt a tömegben, illetve Magyarország településeiről is ellátogattak a programra. Bukucs Dániel barátaival Hevesről utazott ide, hogy követhessék a futamok történéseit. Nem kifejezetten egy versenytípus érdekelte őket, összességében mindenre kíváncsiak voltak.  Talán nem mondhatók romantikus, hétvégi kikapcsolódásnak az ütközések, mégis sok párt is vonzott a negyedévszázados jubileumi sportverseny.  Kerekes István Budapestről érkezett feleségével az autós rendezvényre. Ők már évek óta visszajárnak erre a programra. Lang Zsuzsanna és Dorogsághy Roland szintén a fővárosból utaztak ide, hogy szurkoljanak – az egyébként több érmet is bezsebelő 170-es rajtszámú – ismerősüknek.

Amíg a versenyszámok zajlottak, addig a depóban folyamatos volt a rekonstrukció A szerelők mindent megtettek azért, hogy a futamokra olyan állapotba hozzák az autókat, amivel biztonságosan és sikeresen lehet indulni. A szakemberek hozzáértése elengedhetetlen volt, hisz a futamokon történtek javarészt az ő előzetes munkájukon múlt. Idén is lehetőséget kaptak, hogy az általuk épített autóval benevezzenek a szerelők futamára. Keviczky Ferenc bár ötvenéves, de most először indul ezen a versenyen. A depóban elárulta mottóját: be kell ülni, nyomni neki és kész!

Háromszéki Györgyné már egy évtizede lelkes szurkolója fiának. Elmondása szerint, anyaként nem könnyű feladat végignézni a katlanban történteket, gyakran még egy imát is elmond, hogy minden rendben végződjön. Rengeteg szülő, barát, házastárs drukkolt a pályán gázt adó hozzátartozóinak, akik között nem csak férfi sofőrök voltak. A szebbik nemet meghazudtoló módon küzdöttek a nők is. Fülöp Virág elmondása szerint, egy nő is ugyanúgy képes helyt állni ezen a versenyen, mint egy férfi. Akaraterő és kitartás, ennyi kell hozzá – hangsúlyozta a rodeón is résztvevő hölgy.

A futamok királyaként elhíresült rodeó fergeteges hangulatot nyújtott mind a résztvevőknek, mind pedig a nézőknek. A verseny lényege, hogy az nyer, aki mindvégig a pályán marad. Borulás, műszaki hiba vagy szabálytalanság miatt fogyatkoznak a küzdőtársak. Legtöbbször az autó elindulásához szükséges alkatrészek adják fel a szolgálatot. Így történt ez Csesznik Péterrel is, akinek a Despacito nevet viselő autójának váltója döntött úgy, eleget szorgoskodott a hétvégén. Bár a német ellenfelek mindent megtettek autóikkal, hogy az indulókat letakarítsák a pályáról, de végül szabálytalanság miatt kizárta őket a bíró. Egy ötkörös gyorsasági verseny döntötte el, hogy a két magyar származású versenyző között ki a futamok királyának nyertese. A kupa ismét hatvani kezekbe került. Sokak kedvence, a Jack Sparrow autó lett az abszolút ász, aki kalózként harcolt a szárazföldön is. A szuper-roncs tetején tombolt a győztes csapat.  – Ez egy nagyon régi baráti kapcsolat és összetartás eredménye. Többen, egységként tudtuk elérni mindezt. Nagyon boldogok vagyunk – mondta a Berta Miklós, a rodeó 2017-es nyertese. A tűzoltók még vízsugárral is ünnepelték őket.

Márkus Norbert, a program szervezője elmondta, dupla annyi futamot indítottak idén, mint a korábbi években. Minden rendben zajlott, és komolyabb sérülés nem történt. És, hogy lesz-e 26. hatvani roncsderby? Minden bizonnyal, igen.

 

Fotó: H. Szabó Sándor