Nagy dilemmával jár a pályaválasztás. Számos dolgot kell mérlegelni, hogy a továbbtanulók végül a megfelelő döntést hozzák. Többek között a főiskolai, illetve egyetemi évek alatti szállást illetően. Ahány ember, annyi féle nézőpont. Valaki nehezen szakad el a szülői háztól, mások pedig alig várják az önállósodást. Vannak, akiknek csak minimálisan változtatja meg az életét az egyetem. Aki közeli iskolát választ, nem kell elköltöznie, emellett a diákkedvezményeket ki tudja használni az utazás kapcsán is. Kispál Luca Gödöllőre tömegközlekedéssel fog bejárni a Szent István Egyetemre. – Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az édesapám ott dolgozik a Magyar Állami Vasutaknál, így sokkal nagyobb kedvezményt kapok, mint egy átlagos diák. Csak a gyorsvonati pótlékot kell majd megvásárolnom – mondta Kispál Luca. Hozzátette: ettől függetlenül megoldja majd, hogy egyetlen egyetemi programból, buliból se maradjon ki.

Kevésbé költséghatékony módszer a lakásbérlés, de aki távolabbi iskolát választ, annak a beutazás körülményes lehet. Az albérlet jó lehetőség azoknak, akik függetlenek akarnak lenni, alkalmazkodás, illetve kötöttségek nélkül szeretnének belevágni egy új életszakaszba. Viszont a kényelem igen nagy költségekkel jár. Ha valaki például Budapesten egyedül szeretne bérelni egy garzont, vagy akár egy kisebb lakást, az rezsivel együtt meghaladhatja akár a százötvenezer forintot is. Aki mégis az albérletet választja, gyakran megosztja a lakást másokkal is, így felezhetik, vagy akár harmadolják is a kiadásokat.

A felsőoktatási intézmények többsége rendelkezik saját kollégiummal, ami valamivel kedvezőbb árat kínál az albérleteknél. Nem is csoda, hogy tolongnak a jelentkezők.  Így, ha egy szobát egy-két fővel is meg kell osztani, mégis sok előnnyel jár. A lehető legkényelmesebb és legolcsóbb megoldásnak vallják, emellett a kollégiumi évek mindig felejthetetlenek a pezsgő diákéletnek köszönhetően. – Kollégiumban rengeteg embert lehet megismerni, a legjobb módszer a kapcsolatépítéshez és még költséghatékony is – fogalmazott Lukács Szabolcs Sándor, aki Egerben fog lakni.

Az állami intézmények kollégiumi árai – várostól függően – tíz-húszezer forint közé tehetőek, de van lehetőség emellett magán kollégiumi szobát is bérelni, amelynek ára ennek négyszerese is lehet.