A húsmentes életmódról sokaknak egy tányér saláta és pár szelet sárgarépa jut eszébe, pedig a vegetáriánus és a vegán konyha manapság már ugyanolyan bőséges gasztronómiai kínálattal rendelkezik, mint a hagyományos étkezés. A vegetarianizmus nemcsak egyfajta étkezést jelent, sokan az állatok védelméért térnek rá erre az útra. Így volt ezzel Gyetván Katalin Magdolna is, aki több mint húsz éve folytat vegán életmódot. Számára elképzelhetetlen, hogy az ünnepi menü állati eredetű alapanyagokból készüljön. A családja is támogatta őt ebben a döntésben, felnőtt gyermekei szintén vegán konyhát vezetnek. – Egy csikorgó téli napon, épp karácsony tájt egy autópályán száguldva transzport autókat előztünk meg a férjemmel. Élő állatokat szállítottak a mínusz 10 fok körüli időben. A vasrácsok közül megláttam néhány tehén rémülettől tágra nyílt szemét, s ez volt az a pont, amikor eldöntöttem, hogy vegetáriánussá válok. Mint mondta: a vágóhíd borzalmaitól még egy keményebb szívű ember is megrendül. Az életmódváltás egy új közösséget is adott, ahol sok barátot szerzett az asszony. Persze azt is tudja, hogy vannak, akik ellenérzéseket táplálnak a vegetáriánus életmóddal kapcsolatban. – Érdekes, ha úgy döntök, holnaptól nem eszem almát, senki sem fog kikészülni, nem is fogja érdekelni az embereket. De ha nem akarunk húst enni, akkor azonnal probléma merül fel, mert a lelkiismeret mindenkiben kényelmetlen érzéseket ébreszt fel. A húsmentes életformával kapcsolatban az volt az egyetlen elvárásom, hogy meg tudjam őrizni kedvenc ételeink ízvilágát, mert az étkezés a családunkban közösségi élményt jelent – tette hozzá.

Így lett többek között a pörköltből szójapörkölt, a fasírtból vegán fasít, a töltött káposztából vegán töltött káposzta. Mint mondta: meglepődve látta, hogy mindent el lehet készíteni hús nélkül, méghozzá gyorsan, egészségesen és ízletesen. – Levesek, főzelékek elkészítése a legegyszerűbb. Második fogásnak gyakran zöldségekből kreálok egytálételeket. Az én konyhámban mindig megtalálható a brokkoli, a krumpli, a paradicsom, káposzta, amikből változatosan tudok finom ételeket kreálni. Ha pedig vágyakoznánk a régi ízekre, akkor sokféle vegán virsliből, pástétomokból, gabona kolbászokból válogathatunk – részletezte Gyetván Katalin.

A vegetáriánus és vegán életmód követőinek manapság már könnyű dolga van, hiszen rengeteg nagyszerű recept található az interneten, amiből ötleteket meríthetnek egy egészséges, vitamin- és fehérjegazdag ebéd menüjéhez.