A gáz, a villany, az ivóvíz- és szennyvízbekötéseknél, nemcsak az új építésűekre, hanem a használt lakóingatlanok esetében, valamint üzlethelyiség átalakításakor is érvényesíthető az ingyenes csatlakozás július elsejétől.  Ezzel újabb támogatást nyújt a kormány az otthonteremtéshez, továbbá javíthatják a hazai kis- és középvállalkozások (kkv szektor) versenyképességét is – hangsúlyozta Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

A közművek bekötése teljesen ingyenessé vált egy nagyobb lakás vagy egy átlagos méretű családi ház vagy üzlethelyiség esetén. Ez számszerűen annyit jelent, hogy akik

legfeljebb óránként 4 köbméteres és a legfeljebb 32 amperes fogyasztásmérők beszerelését igénylik, valamint a 32 milliméter átmérőjű ivóvízvezeték és a 160 milliméter átmérőjű szennyvízvezeték bekötését kérik, azok számára abszolút költségmentes a közműcsatlakozás.

Ráadásul, a csatlakozási alapdíj és a fogyasztásmérő elengedése mellett, az elosztó a gázbekötéseknél, 250 méterig a közcélú vezetéket is ellenérték nélkül építi ki. Ezen felül, csökkentek a különdíjas szolgáltatások költségei is a gázszektorban. A villanyszektorban ingyenesen biztosítják – az eddigihez képest – kétszeresére növelt elosztói vezetékhosszt. A víziközmű esetén, a közműfejlesztési hozzájárulást a lakossági fogyasztóknak már eddig sem kellett fizetniük, a díjmentességet július 1-jétől a KKV szektorra is kiterjesztették.

Az év második felétől a szolgáltatásokra, az ügyintézésre is nagy hangsúlyt fektet a kormány. A fogyasztók jogorvoslatért fordulhatnak a műszaki-biztonsági hatósághoz, ha az elosztó társaság elutasítja közműkiviteli tervüket vagy a terv szerint kivitelezett közmű átvételét. A lehetőség nem csupán újítás, de ezek a jogorvoslati eljárások díjmentesek is. Jelentősen csökkentek a közmű-csatlakozásokkal kapcsolatos ügyintézési határidők, valamint a korábbi határozatlan idővel szemben meghatározott időhöz kötik a közművek szolgáltatásait is.

Mindhárom közműcsatlakozás kialakítása esetén, a családok 450 ezer és 1,9 millió forint közötti összeget, még a kkv-k pedig akár 2,8 millió forintot is megtakaríthatnak a változásoknak köszönhetően.

Forrás: kormány.hu