Meleg időben grillezés, szalonnasütés közben, hideg időben pedig a kandallóba begyújtás során sokan olyan tüzelőanyagokat használnak, amelyek károsítják a környezetet. Hatvanban rendelet szabályozza, hogy az olyan tevékenységeknél, ahol a kibocsátási határértéket nem lehet megállapítani – mint például nyílt égésű kandalló, kemence, húsfüstölő vagy kerti grillező, illetve szabadtüzű sütés, főzés, pl. szalonnasütés, bogrács –, már a kialakításnál és a működtetésnél is az a cél, hogy a lehető legkevesebb légszennyező anyag jusson a levegőbe.

Az egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban és más épületekben csak a megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben és csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot szabad égetni. Hulladékok – így háztartási, ipari, veszélyes és nem veszélyes egyéb hulladék, műanyag, gumi, vegyszer, festék, festékkel vagy vegyszerrel kezelt fahulladék, olajos fűrészpor, ruha stb. – nyílttéri égetése, továbbá a tüzelőberendezésben történő égetése tilos.

A rendelet szabályozza tovább azt is, hogy a háztartásokban a kis mennyiségben keletkező papírhulladék, veszélyesnek nem minősülő fahulladék háztartási tüzelőberendezésben történő égetése engedély nélkül is végezhető, míg a szilárd halmazállapotú tüzelőanyagok száraz állapotban tüzelhetők.

Kerti munkák során az avar és kerti hulladék eltüntetése legjobb, ha hasznosítással (komposztálással, mulcsozással) történik. Amennyiben ez nem oldható meg, a száraz avar és kerti hulladék égetése a rendelet előírásainak, valamint az erre vonatkozó jogszabályok betartásaival történhet. Amennyiben országos vagy Heves megye területére vonatkozó tűzgyújtási tilalmat rendelnek el, az avar és kerti hulladék égetése Hatvan közigazgatási területén tilos.

A száraz avar és a kerti hulladék égetése szélcsend esetén, szeptember 1-jétől április 30-ig, hétfői és pénteki napokon, 9 és 18 óra közötti időszakban végezhető. Égetni csak megfelelően kialakított helyen lehet, ahol a személyi biztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz. Közterületen csak az végezhet égetést, aki a közterület gondozására köteles.

A rendelet kimondja: a tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni.

 

Kezdőképünk illusztráció, forrása: google.com