Már hagyománnyá vált, hogy a madarak és fák világnapja alkalmából a diákok betekintést nyerhetnek a madarak élővilágába. Idén a Kossuth Lajos Általános Iskola tanulói vehettek részt egy interaktív foglalkozáson, amelyen a helyes válaszok Kindertojást és kulcstartót értek.

– Előadásommal minden évben igyekszem felkelteni a gyerekek érdeklődését. Úgy gondolom, ennek legjobb módja, ha őket is bevonom a játékba. Így megvan annak a lehetősége, hogy a rendhagyó tanóra után emlékezni fognak arra, milyen módon is segíthetnek egy bajba jutott madárnak – mondta Bíró György természetvédelmi szakember, aki már több éve látogatja a hatvani iskolákat. Hozzátette: sajnos egyre több veszélynek vannak kitéve az állatok, és megszaporodott a kihalófélben lévő madarak száma is. Ilyen például a kerecsensólyom és a fekete gólya is, amelyet preparált formában meg is mutatott az iskolásoknak.

A szakember előadásának célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy kis odafigyeléssel, bárki megmentheti egy állat életét. A legtöbb madár, csak akkor merészkedik emberek közelébe, ha bajba került, így azt tanácsolja, ha ilyen helyzettel találjuk szembe magunkat, keressünk fel egy állatorvost, aki szakszerű ellátás esetén megmentheti az állat életét.

A madarakra a villanyvezetékek, és a mérgek jelentik a legnagyobb veszélyt.