Megkezdődött a korai fajta szilva szürete – egy fán mintegy negyven kilogramm gyümölcs terem meg. Kézzel szedik a termést, hogy szüretkor ne hasadjanak el a fa ágai. Simon Attila mezőgazdasági szakértő elmondta: a korai fajta szilva után, augusztusban kezdődik a hagyományos szilva szürete, amivel Magyarország piacvezetőnek számít. – Az egyik legfőbb export termékünk a szilva, tőlünk északra nem terem már. Jelentős piacunk a német és a lengyel piac, ennek oka, hogy jó minőségű kék szilva terem hazánkban, magas a cukorfoka és jó a hús és mag aránya – fejtette ki.
Sokféle felhasználása lehet a szilvának: van, aki gombócot készít belőle, van, aki lekvárt, és akad, aki pálinkát főz a gyümölcsből. Utóbbi esetben fontos a megfelelő cukorfok, és hogy a szilva kellően viaszos legyen.