Diákokkal telt meg a Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium épülete. Az eseményre több oktatási intézményből is érkeztek diákok, akik azért jöttek hatvanban, hogy részt vegyenek, a Jöjj el szabadság versmondó versenyen.

A tanulók ilyenkor elsősorban hazafias költeményekkel készülnek – mondta a DISZI igazgatója. Vincze Dániel kiemelte, ebben az évben huszonhatodik alkalommal rendezték meg az irodalmi eseményt. – A kollégáim az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kirobbanásának a 150. évfordulójára szervezték meg első alkalommal a versenyt. Ez 1998-ban volt. A cél, hogy méltón ünnepelhessük meg ezt a nemzeti ünnepet. Így indult útjára a Jöjj el szabadság elnevezésű szavalóverseny – fogalmazott az igazgató.  

Vincze Dániel hozzátette, az iskola névadójához köthető a hatvani csata eseménye is, ezért szervezik meg a szavalóversenyt mindig április elején. Az idei megmérettetés zsűrielnöke Fekete Gábor volt. A kommunikációs szakember elmondta, melyek azok a szempontok, amelyek alapján értékelték a diákok teljesítményét. – Hazafias verssel kellett készülni. Ennélfogva fontos az átélés, a lelkesedés,  és a hazafiasság. Persze az előadásmód más egy hölgynél, és más egy úrnál. Továbbá lényeges a pontos szövegtudás, a hangsúlyozás, és a levegőtechnika is számítani fog – részletezte.        

A zsűrielnök munkáját Balassa Levente színész, és Horváth – Patai Réka oktató segítette. A regionális versenyen idén 26 diák vett részt. Technikum kategóriában Kovács Vivien Anna, a Lőrinciben található Március 15. Technikum és Szakképző Iskola tanulójaként első helyezést ért el. Felkészítő tanára Varga Ágota Csilla volt, akivel József Attila: Levegő című versét választották. – Eleinte elég nehéznek tartottam ezt a verset, hiszen régies szavak is vannak benne. Viszont a mondanivalóval teljes mértékben tudtam azonosulni. Imádtam itt előadni, mert láttam, hogy eljut a közönséghez a sorok üzenete – mondta a diák.

Kovács Benjamin Sándor, a Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulója másodszorra nyerte el a szakképző kategória első helyét. Balassa Olívia tanárnővel közösen választották, Szabó Lőrinc: Az egy álmai című verset. – Nem ez volt életem legkönnyebb verse. Nehezen tudtam a magamévá tenni ezt a költeményt, de úgy érzem, hogy sikerült megfelelő módon ezt megoldani – fogalmazott. A tanuló hozzátette, hogy a felkészítő tanára betegség miatt nem tudott eljönni a szavalóversenyre. Benjamin azt mondta, ezért még inkább úgy érezte, hogy nyernie kell.