A Hatvany Lajos Múzeumhoz köthető neves hatvaniakat mutat be, a Gyűjtők és alapítók elnevezésű kiállítás. A tárlaton személyes dokumentumokat, valamint az intézménnyel kapcsolatos iratokat is láthatnak az érdeklődők – mondta a múzeum igazgatója. Kökény Ferenc hangsúlyozta, a tárlat elsősorban a hatvaniaknak készült, ahol – többek között – Sperlágh József gyógyszerész munkásságával is megismerkedhetnek a látogatók. – Ő volt az első jelentős gyűjtő Hatvanban. Gyógyszerészként dolgozott, korábban pedig honvédtisztként szolgált. Komoly magángyűjteménye volt. Őhozzá köthető egy jelentős kő-kori ásatás anyag is, ami a mai napig megtalálható a Nemzeti Múzeumban – részletezte.

Kökény Ferenc hozzátette, hogy a kiállítás bemutatja továbbá Révász József rendőrparancsnok, Doktay Gyula építészmérnök, Szántó Lóránt pedagógus, Németi Gábor történelemtanár, helytörténész életét, valamint munkásságát. Továbbá a kiállítás része egy felújított cukorgyári páncélszekrény is, amelyben a következő értékes tárgyakat tekinthetik meg a látogatók. – Török-kori bocskortalpakat, nemesi oklevelet, illetve egy 1573-ban Bécsben nyomtatott prédikációs könyvet is láthatnak az érdeklődők – mondta a múzeum igazgatója.

Sokat köszönhet a város azoknak a neves hatvaniaknak, akik elhivatottságuknak, és gyűjtőszenvedélyüknek köszönhetően nagyban hozzájárultak a múlt értékeinek megőrzéséhez – ezekkel a gondolatokkal köszöntötte a jelenlévőket Szinyei András alpolgármester, a tárlat megnyitóünnepségén. A politikus egy történelmi relikviát is bemutatott a közönségnek, amely Deák Ferenc gőzösének pecsétje volt. Szinyei András egy százéves cukorgyári dobozkát is elhozott az eseményre, amit a múzeumnak adományozott.  

Az állandó kiállítás megtekinthető a Hatvany Lajos Múzeumban.

Fotó: Albert Péter