A következő napokon szükség lesz az esernyőre, ugyanis a záporos, esős idő lesz a jellemző a hét hátralévő részében. Bakota Zsolt, a MetNet időjárás előrejelzője elmondta, hogy már Heves vármegye térségét is elérte a markáns hidegfont. – Az eddigi nyárias időjárástól búcsút vehetnünk, hiszen az előrejelzések alapján az elkövetkező egy hét során, kitart a sokéves, április második felében elvárt klimatológiai átlagtól több fokkal alacsonyabb hőmérsékletű időjárás. Csapadékban is bőven lesz részünk – emelte ki. Hozzátette, reggeli fagyok elsősorban péntekre virradóan alakulhatnak ki, akkor a hegyvidéki területeinken -1 és -2 fok várható. A mai esti órákban pedig a magasabban fekvő hegvidéki területeken átmeneti havas eső, valamint hó sem kizárt.

Az erős hidegfronti hatás az egészséges szervezetet is megterhelheti – erről már Déry Károly háziorvos beszélt. Mint mondta: a következő napokban fejfájás és görcsös panaszok jelentkezhetnek az embereknél, emellett vérnyomás ingadozást tapasztalhatnak a szív- és keringési rendszer betegségeivel élők. – A fronthatásokra való a reakciónkat és panaszainkat csökkenthetjük úgy is, hogy változatosan táplálkozunk. Ebben az időszakban kiemelten fontos, hogy olyan zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk, amelyek magas káliumtartalommal rendelkeznek, mint például a burgonya, banán és az alma. Mindezek mellett a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is enyhítheti a panaszainkat. Lehetőleg kerüljük a cukrozott üdítőt, helyette fogyasszunk gyógyteákat – részletezte.

A háziorvos arról is beszélt, hogy a hidegfrontnak, valamint a nyirkos közegnek nem csak hátrányai vannak, ugyanis az esős időben mindig csökken a pollenkoncentráció, így az allergiások tünetei enyhülhetnek a következő napokban.