Az infláció, és a háborús konfliktusok hatására talán még sohasem volt ennyire bizonytalan, és kiszámíthatatlan a világpiac helyzete, mint napjainkban. Ezért azok, akik szeretnék megóvni a félretett pénzüket, nincsenek könnyű helyzetben.

Azt, hogy mikor és mibe érdemes pénzt fektetni, sok tényező befolyásolja – erre már Páldiné Pál Ilona, a Magyar Pénzügyi Közvetítő Zrt. vezető tanácsadója hívta fel a figyelmet. – Az amerikai elnökválasztás is egy nagy durranás lehet, és nagyon megmozgatja majd a pénzpiacot, és a devizapiacot is. Nem tudni, hogy a dollár lefelé, vagy felfelé mozog majd. Azt sem tudjuk, hogy a világban dúló háborús konfliktusok, hogyan alakulnak – mondta.  

Hozzátette, a pénzügyi befektetéseknél három szempontot kell figyelembe venni. A hozamot, az időtartamot, és a hozzáférhetőséget. Azonban azt fontos tudni, hogy aki rövid idő alatt szeretne jó hozamot elérni, annak nagyobb kockázati tényezővel kell számolnia.

Páldiné Pál Ilona azt is elmondta, hogy az elmúlt egy évben az állampapírok és a kötvények voltak a legkeresettebb befektetési formák hazánkban. – Ennek több oka volt. Az egyik, hogy nem volt, és jelenleg sincs rajtuk kamatadó. A másik, hogy az infláció miatt elég magas kamatot tudtak produkálni ezek a befektetési formák. Viszont, ha a Feldmár elkezd lazítani, ami kamatcsökkenéssel jár majd, akkor annak az lesz a következménye, hogy a biztonságosabb államkötvények és állampapírok hozama csökkenni fog, a tőzsde és a részvényalapok, pedig elkezdenek felfelé elmozdulni – részletezte.

A szakember kiemelte, akinek fontos a biztonság, de jó hozamot is szeretne elérni, annak érdemes mindkét irányba befektetnie a pénzét, mert az állampapírok, és a tőzsdei kötvények, és részvények kiegyensúlyozzák a piaci mozgást. Azonban, ha valaki laikusként szeretné összeállítani a befektetési portfólióját, annak érdemes szakemberhez fordulnia.