Akinek kertjében legalább öt, az erkélyén pedig három különböző konyhakerti növény volt, nevezhetett a versenyre, így esélyessé vált „a legszebb konyhakert” címre. A zsűri kétkörös mustrán döntötte el, hogy melyek a legszebb hatvani veteményesek. Végül, kedden hirdették ki a díjazottakat a kastélykert Vadászati Élményterében. Lestyán Balázs alpolgármester megnyitójában elmondta: a város vezetése is törekszik a színes, növényekkel teli környezet kialakítására. – Ha a közterületek, utcák, terek és parkok zöldek, rendezettek és igényesek, akkor jobban érezzük magukat Hatvanban – hangsúlyozta. A program célja az volt, hogy a lakosságot ösztönözzék arra, hogy saját, rokonai vagy barátai udvarán, kertjében alakítson ki konyhakertet, gondozza azt, termesszen benne maga és családja számára minél több konyhakerti zöldséget, gyümölcsöt.

Tajti István és neje az első helyezést kapták a normál kert kategóriában. A házaspár ötven évig élt a fővárosban, majd ezt követően költöztek Hatvanba, ahol 300 négyzetméteres kert is járt a ház mellé. Azóta csak saját termelésű zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztanak. Nyugdíjas éveikre szívügyükké vált a kertészkedés, de mindez rengeteg munkával jár. – Gyomlálok, ritkítok, szaporítok, mindig a természetben vagyok és próbálom a növényeknek megteremteni a megfelelő körülményeket – mondta Tajti István, aki egy fűszálat sem tűr a veteményesében.

Több csoportban lehetett nevezni a kertek szépségversenyére. Jelentkezhettek balkon, mini és normál kategóriában is. Kovács Gáborné kreativitása a zsűrinek is feltűnt, övé lett a legszebb erkélyen kialakított konyhakert. Csaknem húsz éven át falun élt, megszokta, hogy mindig van otthon friss zöldség, ezért veteményest telepített az apró, lakótelepi teraszára is. Elmondása szerint, van itt minden: paradicsom, paprika, saláta, cékla, fűszernövényekből pedig; levendula, citromfű és menta is. Utóbbiból hűsítő nyári üdítőitalokat szokott készíteni. Hozzátette: bár a család nem szereti, de van sóskája is, és szezonban akár háromszor is főz magának főzeléket belőle. Kiemelt figyelmet fordít a növények napvédelmére és öntözésére. – Déli fekvésű a teraszom, ezért nyáron ruhadarabokkal árnyékolom a termést és gyakran locsolom is, különben kiégnének – mondta. – Bár a harmadik emeleten nehéz az esővízgyűjtés, de ha tehetem, azzal öntözök – jegyezte meg Kovács Gáborné.

A pontozáskor előnyt élvezett az, aki komposztál vagy bármilyen ökomódszert alkalmaz, például öntözéshez esővizet használ vagy udvarán madárodú áll. Emellett többletpontot kapott, aki többféle fűszer- és gyógynövényt is ültetett, illetve – az idei év témája alapján – hasznos rovarokat csábított kertjébe.

A legszebb minikert gazdája rengeteg gyógy- és fűszernövény birtokosa. Sokoldalúan használja fel ezeket, nemcsak süt-főz vele, hanem még gyógyfőzetet is készít belőlük. – Teát csinálok a kakukkfűből, citromfűből, borsmentából. A sültek mellé szoktam tenni rozmaringot, borsikát, ez a legegészségesebb ízesítési módszer – mondta Kormosné Hegyi Mária. Emellett ültetett körömvirágot és kaprot is, amelyeket a méhek és egyéb beporzó rovarok – a nektárért és a pollenért – szívesen látogatnak, a kártevőket pedig elűzik. A teljesség igénye nélkül, zöldség, répa, paradicsom, paprika, mángold, zeller, uborka, dinnye, ölesbab is található nála. Számára is lelki felüdülés, mikor kertészkedhet, örömmel gondozza portáját. Van, mikor kora reggel, még pizsamában felméri a terepet, mi a teendő a ház tájékán.

Nemcsak magánszemélyek, hanem intézmények is pályázhattak a legszebb konyhakert címre. A közösségi kategóriában, a Gesztenyéskert óvoda és a Grassalkovich iskola nyerte el a legjobb helyezéseket.

Fotó: Albert Péter