Csupán néhány személyes adat szükséges ahhoz, hogy a fiatalok bekerüljenek az Ifjúsági Garancia Programba. Ez a program azokat a 16 és 25 év közötti ifjúkat hivatott munkába segíteni, akik eddig még nem tudták, hogy mivel szeretnének foglalkozni, vagy nem találták meg a megfelelő állást az iskola elvégzése után. Így került be az adatbázisba Simonyi Kitti is, aki a logisztikai ügyintéző tanfolyam elvégzése után egyből felkereste az illetékes járási hivatalt. – Szerencsésnek érzem magam, mert a bejelentkezésem után két nap múlva már munkába álltam, pedig az tapasztalatom, hogy pályakezdőként nehéz elhelyezkedni– szögezte le.

Vígh Sándor Dávidnak is sokat segített a program, 11 hónap alatt elvégezte az infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető tanfolyamot. Ezt követően, néhány nap múlva már állást is ajánlottak neki. A szakmák iránti érdeklődés eltérő a nemek között. Még a nők a szépészettel kapcsolatos mesterségeket tanulják előszeretettel, addig a férfiak az informatika rejtelmeibe mélyednek el inkább.  – Ez egy olyan komplex program, ami végig követi az álláskeresőket mindaddig, amíg nem találják  meg az álommunkát– részletezte Szalatnai Gábor, a Hatvani Járási Hivatal Foglalkoztatás Osztály osztályvezetője, majd hozzátette: ez idő alatt, anyagilag is támogatják őket.

Az Ifjúsági Garancia Program nem csak a munkavállalóknak hasznos. A munkáltató 90 napig 100 százalékos támogatással foglalkoztatja a fiatalokat, és ezt követően is lehetősége van támogatást igényelni az illetékes járási hivataltól. Bővebb információkat a www.ifjusagigarancia.gov.hu-on olvashatnak az érdeklődők.