Bár még tart az eperszezon, már a cseresznye is szépen érik. Simon Attila kiemelte, hogy a gyümölcs megfelelő ütemben növekedik. Sőt némelyik már a nyár zamatával is rendelkezik. Az, hogy az idei eperszezon korábban kezdődött, és már a cseresznye is érik, a korán érkező tavaszias időjárás eredménye – mondta a mezőgazdasági szakértő. – A februári meleg 3 héttel előrébb hozta a gyümölcsök és a zöldségek érését. Korábban fog elindulni a lecsószezon, korábban lesz dinnye a piacon, és meggy és cseresznye is. A háziasszonyok egy széthúzott szezonnal fognak találkozni, ez a családi kasszára nézve pozitív hatással lesz. Folyamatosan lesz elegendő mennyiség, nem szorulunk importra – fogalmazott.             

Hozzátette, a rendelkezésre álló mennyiségnek inflációblokkoló hatása is lesz, ezért a piacon és a boltokban sem kell majd magas árakkal számolnunk. – A háziasszonyok elővehetik a befőttesüvegeket. Aki még akar lekvárt, vagy befőttet eltenni, az jó terméssel számolhat. Extra kiugró árak nem lesznek semmiből sem. Sem a kajsziból, sem a többi gyümölcsből. Egy jó, stabil és átlagos év lesz. Aki tud, azért próbáljon meg betárolni a fagyasztóba. A Mátra és a Hatvan környéki kertek ontani fogják a minőségi gyümölcsöt – mondta Simon Attila.        

A mezőgazdasági szakértő azt is elmondta, hogy az enyhe telet a kártevők nagy része túlélte, így a gazdáknak idén is nagy hangsúlyt kell fektetniük a védekezésre. Valamint egy újabb aszályos nyár esetén további próbatételt jelenthet a kellő mennyiségű csapadék pótlása.