Idén mintegy 650 millió forint esett ki a város költségvetéséből a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzet miatt – erről is szó volt a mai képviselőtestületi ülésen. Horváth Richárd polgármester elmondta, a város időben reagált, így olyan döntéseket hoztak meg már a vírus megjelenésekor, amelyekkel biztosítani tudják a város gazdasági stabilitását a jövőben is. – Sokat számoltunk, és most már látjuk azt is, hogy mennyi pénz fog kiesni a költségvetésből. Ennek legnagyobb része az iparűzésiadó-csökkenés, amelyet a cégek elszenvedtek, egy része pedig a súlyadó, ami elkerül az önkormányzattól. Emellett van egy összeg, amit az önkormányzat a koronavírus elleni védekezésre költött, hiszen a kórházat is segítettük 18 millió forinttal a tesztgép megvásárlásával. Ami a jövőt illeti, egy rendkívül szigorú gazdálkodást követünk, amit eddig is megköveteltünk az önkormányzattól és a cégeinktől is. Ennek köszönhetően sikerült megtartani az önkormányzat gazdasági stabilitását – mondta Horváth Richárd.

Minden évben jelentős költséggel jár a folyamatosan felbukkanó illegális hulladéklerakók felszámolása, a képviselők arról döntöttek, pályázatot nyújtanak be, hogy plusz forrást fordíthassanak ezek megszüntetésére.

A képviselők határoztak a sportszervezetek támogatásáról. A testület tárgyalt arról is, hogy a kézilabda-egyesület nem számolt el a tavalyi támogatásával. A beszámolót késve nyújtották be, és hétmillió forint felhasználását nem igazolták hivatalosan, éppen ezért ezt a pénzt vissza kell fizetniük. Egy testületi előterjesztésből pedig az is kiderült, hogy a HKSZSE a mintegy kétmilliárd forintos kormányzati támogatás elszámolásához sem nyújtott be minden szükséges dokumentumot, és az egyesület tartozik a sportcsarnok kivitelezőjének. Horváth Richárd kiemelte, az önkormányzat megpróbál mindent megtenni, hogy megtalálják a lehető legjobb megoldást.

Sztehlo Gábor tér – erre a névre keresztelték az Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola előtti területet. Az evangélikus egyházközösség kezdeményezte az önkormányzatnál, hogy emlékezzenek meg a névadás során templomuk építtetőjéről. Emellett döntöttek a képviselők a Kodály Zoltán iskola udvarának térkövezéséről, valamint a csapadékvíz-elvezetés kiépítéséről. A testületi ülés napirendi pontjai között szerepelt a gesztenyefasor rendbetétele, valamint további fákkal való bővítésének terve is.

 

Kezdőkép: archív