Országszerte komoly hiány van óvodapedagógusokból, ráadásul egyre jobban öregszik a szakma, 55 év körül lehet az óvodapedagógusok átlagéletkora.  Míg néhány évvel ezelőtt főként a kistelepüléseken volt nagy a szakemberhiány, ma már a nagyobb városokban is egyre nehezebb betölteni az üres álláshelyeket. Nagy Zsoltné, a Hatvani Százszorszép Óvoda vezetője a Kommentár című műsorunkban elmondta: Hatvanban még nem jelentkezik komoly munkaerőhiány ezen a területen, azonban valóban jó lenne, ha egyre több fiatal, motivált és tehetséges óvodapedagógus jelenne meg a szakmában. –  A legfőbb gondot az jelenti, hogy egyszerre több kolléga vonul nyugdíjba, és a pályakezdőkből nincs elég utánpótlás – tette hozzá az intézményvezető.

Annak ellenére kevés a pályakezdő óvodapedagógus, hogy a képzés évről évre a legnépszerűbb szakok közé kerül a felvételin, idén például 4691-en jelölték meg a jelentkezési lapon, és általában 1600-1700 elsőéves kezdi meg tanulmányait. Hiába népszerű az óvodapedagógus képzés, a legtöbben a diploma megszerzése után nem maradnak a szakmában és másképp folytatják útjukat. Nagy Zsoltné intézményvezető kifejtette: ehhez a szakmához valóban nagy kitartás, türelem és legfőképp a gyermekekhez való szeretetteljes hozzáállás szükséges.

Előnyként lehet azonban kiemelni, hogy Hatvanban nagyon jó a dajka – és a pedagógiai asszisztens képzés, így ezekből a szakmákból egyelőre a térségben nincs hiány, ezek a kollégák az óvodapedagógusok munkáját hatékonyan tudják segíteni.