Folyamatosak a munkálatok Újhatvanban a Bajcsy-Zsilinszky úton, ugyanis épül a város új bölcsődéje. Már elkészült a létesítmény tartószerkezete is, ebből az alkalomból pedig Bokréta ünnepséget tartottak a helyszínen, melyen az építők és az építtetők is részt vettek. Horváth Richárd polgármester elmondta, hogy a Hatvani Gesztenyéskert Óvoda területén két csoportszobás, 24 férőhelyes bölcsőde építése valósul meg, így a városban a férőhelyek száma 108-ról 132-re emelkedik, ezáltal is elősegítik a szülők munkához való visszatérését. – Az önkormányzat nagyon nehéz időszakon van túl, hiszen itt volt a koronavírus miatti válság, a háború okozta problémák, valamint az infláció is. Ezek a tényezők nehéz helyzetet teremtettek, hiszen a megnyert pályázatokhoz a rendelkezésre álló forrás, már kevés volt és jelentős mennyiségű plusz forrást kell biztosítanunk ahhoz, hogy betudjuk fejezni például ezt a bölcsődét. Itt több mint 170 millió forintot tett hozzá az önkormányzat, hogy a projekt megvalósuljon. Hatvan egy olyan város, melynek van jövője, ahol születnek gyerekek, és az ifjú szülők is a jövőt látják a településben – részletezte.

Pappné Rádai Borbála, a Mohács utcai és a Hajós Alfréd úti bölcsődék vezetője fogja irányítani az új intézményt is. Kifejtette: azt tapasztalja, hogy évek óta folyamatos a túljelentkezés beiratkozáskor, ezért volt szükség még egy bölcsődére a városban. – Népszerűek ezek a létesítmények, hiszen sok szülőnek segítség az, ha elhozhatja hozzánk gyermekét, van olyan édesanya is, aki azért szeretné bölcsődébe vinni gyermekét, hogy segítse a közösségbe való beilleszkedését – mondta.

Az új bölcsőde egy földszintes épület, hagyományos falszerkezetű, vasbeton födémű, részben lapos, részben magastetős kialakítású, az engedélyezéskor érvényes energetikai és akadálymentességi előírásoknak megfelel. A tervezés során a fontos szempont volt a „gyermek-központúság”, játékosság az építményekkel szemben támasztott általános követelmények mellett. A bölcsőde kialakításának teljes összege csaknem 504 millió forintba került, melybe beletartozik az eszközbeszerzés, építés és a kivitelezés költsége is.

RRF-1.1.2-21-2022-00055
„Új bölcsőde építése Hatvanban”