Tolvaly Ferenc író és Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia voltak a Hatvany Lajos Múzeum vendégei. Tolvaly Ferenc ebben az évben fejezte be Zsolnay-kód című könyvét, amely a Zsolnay család 160 éves múltját mutatja be. Az író már gyermekkora óta erre a pályára készült, ezenkívül a médiában is jártas és filmrendezést is tanult. Élete nagy részét Németországban élte, mégis visszahúzott a szíve Magyarországra. – A Zsolnay-kód megírásában többen segítettek. Márta István zeneszerzőnek, a Zsolnay Kulturális Negyed vezérigazgatójának, Törő Istvánnak az egyik legnagyobb Zsolnay-gyűjtőnknek és Mattyasovszky-Zsolnay Zsófiának is nagyon sokat köszönhetek, akik feltárták előttem a technikákat és a történelmi hátteret – fogalmazott. Az író arra is kitért, a Zsolnayaknak valóban volt egy titkos számkódjuk, ezen túlmenően egy belső kódról is szó van a regényben.

Többen próbáltak már írni a Zsolnay családról, de a megvalósításig kevesen jutottak el. Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia az író rendelkezésére bocsátotta dédnagyanyja naplóját, amely a könyv alapját képezte, ezáltal pedig az eddigiektől eltérően, a család női tagjainak szemszögéből mutatja be az életüket.

– Mindig zavart, hogy az elkészült művekben a férfiak munkáját emelték ki, holott a nők is szép eredményeket értek el, és erős hátországot biztosítottak a családjuknak – mesélte Zsófia.

Az előadáson a Szent István Rádió munkatársai többször is felolvastak a regényből.

zsolnaykod_konyvbemutato_01 zsolnaykod_konyvbemutato_07 zsolnaykod_konyvbemutato_10 zsolnaykod_konyvbemutato_16 zsolnaykod_konyvbemutato_17