Zöldhulladék-gyűjtéssel indul a tavaszi/nyári lomtalanítás, ugyanis ezen a hétvégén május 12-én Újhatvanban, május 19-én pedig az óhatvani városrészen viszik el a kerti hulladékokat. Zöldhulladéknak minősül a levágott fű, faág, avar, lehullott lomb és egyéb növényi részek. A lehullott faleveleket és egyéb kerti zöldhulladékot műanyag zsákokban, a faágakat, nyesedékeket maximum egyméteres darabokra vágva, kötegelve, átkötve kell előkészíteni. A hulladékgyűjtés reggel hét órától kezdődik, s az időben ki nem helyezett hulladékért az illetékesek nem felelnek.

Május 26-án lakossági veszélyeshulladék- és gumiabroncsgyűjtés lesz a Népkertben reggel kilenc órától délután három óráig. Veszélyes hulladéknak számítanak többek között: az akkumulátorok, száraz elemek, lejárt szavatosságú gyógyszerek, használt sütőolajok és zsiradékok.

Június 23-án Újhatvanban, míg június 30-án az óhatvani városrészben lomtalanítást tartanak a városban. A legtöbben megunt bútoroktól, ágybetétektől, háztartási berendezésektől szabadulnak meg ezeken a napokon. A Szelektív Hulladékazonosító és Környezetvédelmi Nonprofit Közhasznú Kft. arra kéri a hatvaniakat, hogy reggel hét óráig helyezzék ki az ingatlanjaik elé a hulladékot. Ugyanakkor arra is ügyelni kell, hogy veszélyes hulladékot, hűtőgépeket, televíziókészülékeket, üvegeket ne tegyenek ki, mivel azokat nem viszik el.

A lomtalanításról és hulladékgyűjtésről minden hatvani lakos hirdetményt kapott, melyet a postaládákba dobnak be az illetékesek.