Inkább egy okostelefon, mint az érettségi címmel tartott előadást az Ady Endre Könyvtárban Ziegler Zsolt, a BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék tudományos munkatársa. Rávilágított, hogy a technika fejlődésével a tudásról alkotott fogalmunk is átalakul, erre példaként hozta fel, hogy míg régen fejből tudtuk mások telefonszámait, mára már eltároljuk ezeket a telefonunkban.

– Amellett érveltem, hogy a telefonban és a fejünkben található információ azonos. Ha ez így van, akkor a telefonunk tartalma az elménk tartalma is, ez pedig ahhoz vezet, hogy a tudásról alkotott fogalmunkat meg kell változtassuk. Nem azt mondom ezzel, hogy a lexikális tudásnak később nem lesz jelentősége, hanem azt, hogy kisebb szerepet fog kapni – fejtette ki.

Ziegler Zsolt rámutatott, hogy a technika fejlődésével egyre több olyan eszköz áll majd a rendelkezésünkre, amik segítségével azonnal hozzájuthatunk a kért információkhoz. Ezek az iskolai dolgozatírásokat is megnehezítik majd, hiszen a tanárok nehezen tudják kiszűrni, hogy ki milyen technikát használva puskázik. Erre a problémára jó megoldásként az úgynevezett open book vizsgák bevezetését javasolná, amelynek lényege, hogy a tanulók bármilyen segédeszközt használhatnak a dolgozatíráshoz, azonban az azokból szerzett információkat saját maguktól kell megfelelően hasznosítaniuk.