Nemrégiben a Heves Megyei Szakképzési Centrum Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 12-es autószerelő szakos tanulói gyakorlati vizsgán adtak számot tudásukról. A kerekharaszti tanműhelyben 11 diák vizsgázott le, s így mindannyian egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy képzett autószerelők legyenek.

Csernyik Dávid Kristóf volt az első tanuló, aki gyakorlatban beszámolt a kihúzott tételéről, ő azt mondja, számára nem okozott nehézséget a vizsga. – A motoremelő zsiráf használatát kellett bemutatnom a vizsgabizottság előtt. Ennek a szerkezetnek a használatával gyorsan, könnyedén és biztonságosan ki tudjuk emelni az autókból a motorokat, éppen ezért nagyon hasznos ismernünk ezt az eszközt – részletezte a tanuló. A diák kiemelte azt is: az elmúlt években mind elméletben, mind gyakorlatban alapos felkészítést kaptak tanáraiktól, így szerinte jó eséllyel indulnak majd a munka világában is.

A fiatalok jelenléte előreláthatólag fontos lesz a munkaerőpiacon, mert kevés az autószerelő szakember. – Hiányszakmának számít jelenleg többféle építőipari szakma, így a kőműves, vagy a burkoló is. De gépjárműszerelő szakemberekre is nagy szükség van, ám kevés az autófényező és karosszérialakatos szakember is – közölte Kis László, a DISZI gyakorlati oktatásvezetője.

A DISZI-ben számos olyan szakmát oktatnak technikumi, valamint szakképző iskolai ágazatokban, amelyek pótolhatják a munkaerőpiac jelenlegi hiányait.