A nyári hőségben sok gazdi dönt úgy, hogy a hűsítés biztosítása érdekében megfürdeti kedvencét otthonában, vagy akár a kertben. Azonban, ha nem megfelelő szakértelemmel kezdünk bele az ebek ápolásába, akár árthatunk is nekik. Juhász Anikó kutyakozmetikus elmondta, hogy ajánlott langyos vízben fürdetni őket és a legjobb, ha szakértői ajánlás alapján választunk kifejezetten kutyáknak előállított sampont. Továbbá figyelni kell arra, hogy a szemeket és a füleket ne érje bő nedvesség, ha pedig sebes bőrfelületet észlelnünk, azt is óvjuk.

– Fontos, hogy legyünk elővigyázatosak, amikor vizes elfoglaltságra készülünk, ugyanis könnyen kaphatnak a kutyák vízmérgezést. Amennyiben rövid időn belül sok folyadékot nyel le az eb, az elektrolit-háztartása felborulhat és nátriumvesztés alakul ki. A legmagasabb kockázatnak azok vannak kitéve, akik előszeretettel pancsolnak a vízben hosszabb időn át, ezért fontos szemmel tartani a kedvencünket játék közben is – emelte ki.

Juhász Anikó azt is elmondta, hogy sokan szeretnének nyáron vékonyabb, szellősebb bundát kialakítani a kedvencüknek, azonban ez a lehetőség nem minden fajta típusú négylábúnál javasolt. Vannak olyan kutyák, amelyek bundájában kárt is tehetünk egy esetleges nyírással, ezért a legjobb, ha csak átfésüljük a szőrt, ezáltal szellőzni tud a bőr. A kutyakozmetikus úgy véli, jobb döntés szakemberhez fordulni, hiszen a kutyakozmetikus hozzáértően teszi rendbe az állatok szőrét, emellett olyan bőrelváltozásokat is észrevehet, melyekkel érdemes orvoshoz fordulni. A nyári hőségben úgy is kedvezhetünk kedvenceinknek, ha úgynevezett hűtő matracot szerzünk be a számukra, emellett fontos, hogy naponta cseréjük az ivóvizüket.

Kezdőkép: archív