A tavalyi év alakulásához képest, idén eddig csaknem 25 százalékkal kevesebben jelentkeztek KRESZ tanfolyamra – mondta az egyik hatvani autósiskola vezetője. Rózsa Attila kiemelte: az országon végigsöprő infláció a hazai autósiskolákra is hatást gyakorolt, így minimális áremelkedésre is lehet számítani idén. A járművek szervizköltsége is megemelkedett, így az elmúlt évekhez képest drágábban lehet pótolni a kopóalkatrészeket, ami befolyásolhatja a tandíjakat. – Az elméleti tandíj 50.000 forint körül alakul, ehhez jön a 4.600 forintos elméleti vizsgadíj. A gyakorlati órák a környékben 9.000-11.000 forint közötti összeget mutatnak – részletezte Rózsa Attila, az R&R Autós-Motoros Iskola vezetője.

Az autósiskola vezetője azt is elmondta: mivel csökkent a jelentkezők száma a vezetői engedély megszerzésére, így a sikeres KRESZ vizsga után a megszokottnál kevesebb időt kell várni a gyakorlati oktatásra. – Lényegesen rövidebb idő alatt autóra tudjuk tenni az embereket. A meglévő tanulóink között is vannak olyanok, akik megcsinálták a KRESZ-t, azonban még várnak a vezetési gyakorlat elkezdésével, így jelenleg akár 2-3 hetes várokozás után vagy maximum egy hónap elteltével már tudunk oktatót biztosítani – tette hozzá.

Rózsa Attila azt is kifejtette: fontos tudomásul venni, hogy a kötelező 30 óra vezetés nem feltétlenül elég a jogosítványhoz. A jelenlegi forgalomban, egy teljesen kezdő vezetni tanuló ember számára alapesetben legalább 40-50 óra szükséges ahhoz, hogy elboldoguljon az utakon. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy fontos türelmesnek lenni az oktatáson, hiszen az a cél, hogy mindenki megtanuljon biztonságosan, a szabályokat betartva közlekedni.