A világ legjobb játékvezetőinek egyike tartott előadást a Hatvani Gigászoknak. Gebei Péter szavait a Grassalkovich Művelődési Házban hallgathatták meg az edzők, a gyerekek és szüleik.

Kisiskolás korában lépett először jégre, majd 35 évig volt pályán, ebből 14 évig játékvezetőként, 2007 óta az Erste jégkorong liga tagja, 5 évig professzionális alapon vezette a meccseket. 2016-ban teljesült álma, az A csoportban vezetett mérkőzéseket, ottani teljesítménye alapján a Kontinentális Jégkorong Ligában szerződést kapott, több tucat meccset dirigált Európa legjobb bajnokságában. Idén úgy döntött, a Magyar Jégkorongszövetség alkalmazottjaként segíti minden feltörekvő csapat helyzetét. Előadásokat tart országszerte, hogy meséljen a több évtizedes jégen töltött időkről, tapasztalatairól, motiválja a gyerekeket, fejlessze az edzőiket. – Amit lehetett játékvezetőként elértem, én nem szeretek soha visszalépni, viszont két lovat egy fenékkel megülni nem lehet. Szeretek egy dologra maximálisan koncentrálni. Hiszem, hogy pár éven belül meg lehet reformálni a játékvezetést – mondta bizakodva Gebei Péter. Hozzátette: nagyon jó partnerek ebben a kollégák, hiszen éheznek a tudásra és amit javaslok, azt szinte másnap meg is valósítják. Bár az egykori sportoló úgy érzi, néha egyszerűbb a korongot a kapuig cselezni, mintsem elméletben segíteni az odavezető utat, mindent megtesz, hogy sokan fejlődhessenek az előadásai által.

Prezentációiban azt próbálja támogatni, hogy minél többen elkezdjék – fiúk, lányok – a jégkorongozást és arra nevelni őket, hogy felnőtt csapatban is megállják a helyüket. Gebei Péter hangsúlyozta, nem kell mindenkinek profi játékosnak lennie. Ezt pedig nem kudarcként kell megélni. – Aki nem lesz jó jégkorongozó, annak sem szabad feladnia. Nem csak játékosként lehet életünk része a jégkorong – jegyezte meg a játékvezető. – Dirigáljon a pálya széléről, fújja meg a sípot vagy legyen zsűritag. Lényeg, hogy a sport értékes embert neveljen belőle, aki akár szurkolóként is, de térjen vissza a jégkorongpályára – folytatta az egykori játékos. Gebei Péter legfőbb feladatának tekinti, hogy a gyerekekből kiölje a kudarcélményt, ösztönözze őket a sportolásra, biztassa az életpályájuk megtalálására. Hozzátette, életfilozófiáját szeretné átadni minél több sportolónak: küzdeni, menni előre, és soha fel nem adni.

Az előadó elmondta, kihívásként tekint arra, hogy az országszerte szervezett előadásain keresztül, a magyar jégkorongnak és a játékvezetésnek visszaadja mindazt, amit kapott tőle.

 

Fotó: H.Szabó Sándor