Zsigulik, volgák, ladák, trabantok, polskik, wartburgok, autók amelyek évtizedekig jellemezték a magyar utakat.Ezek a gépjárművek ma már egyre inkább gyűjtői darabbá válnak. Hatvanban azonban a korszakra jellemző valamennyi autócsoda felvonul a Retropartyzánok Veteránautó Fesztiválon június 10 és 12-e között a Népkertben. Erről tartottak sajtótájékoztatót, ahol Tompa Gábor, a Veterán Zsiguli Egyesület elnökségi tagja kiemelte: ezek az autók máig életünk részét képzik, most pedig testközelben lesznek.

Horváth Richárd hatvani polgármestere azt mondta: országos szinten is jelentős program lesz a Retropartyzánok Veteránautó Fesztivál. Hatvanban kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy sokszínű legyen a város kulturális élete, éppen ezért igyekeznek időről-időre újdonságokat is bevezetni. Ez a fesztivál az ország egyik legnagyobb és legegyedibb autós seregszemléje lesz, mindemellett pedig interaktív és a retró életérzést megidéző programokkal készülünk. Kitért rá: a városban hagyománya van az autókiállításoknak, voltak már tuning és veteránrendezvények, ahol 600 jármű vett részt.

Felvonulnak a keleti autógyártás mellett Csepel teherautók, retró buszok, ÁFOR nyergesek, traktorok, buszok és a nyugat autóműremekei közül is megtalálható lesz néhány, így  Porsche 911-es és Mercedesek, BMW-k is. A kicsiknek és a nosztalgiázás kedvelőknek lehet érdekesség a korabeli Csepel tűzoltóautó és Lada rendőrautó. Tartanak tesztvezetést,kitelepül a Budapest Retró Élményközpont, a Totalcar Tulaj a pályán műsora kétszer bejelentkezik a fesztiválról. A három napon színpadi programok is lesznek: pénteken Dj Dominique és Zoltán Erika, szombaton Trabarna, Spencer Hill Magic Band és az Első Emelet lép fel.