Ismét vasutas napot tartottak a Daliban, ahol a programok egy délelőtti vasúttörténeti vetélkedővel kezdődtek. Az eseményre az ország több pontjából is érkeztek, a szellemi megmérettetés Kandó Kálmán születésének 150. évfordulójának állít emléket. A rendezvényen Horváth Richárd polgármester felidézte, hogy Hatvan sokat köszönhet a vasutasoknak, akik évtizedeken keresztül szorgalommal, állhatatossággal és bátorsággal vállalták a vasutas létformát. Hangsúlyozta, hogy a városban aktív és élő vasutas közösség él, akik méltán őrzik a hagyományokat és a múlt értékeit.

Szentes Bíró Ferenc, a Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetségének elnök-helyettese elmondta: Hatvanban rendkívül összetartó vasutas közösség működik, akik szívesen töltenek el egymással minőségi időt. – Azt tapasztalom, hogy itt Hatvanban a nyugdíjas korosztálytól egészen az unokákig mindenki szívesen emlékezik vissza arra, amikor a településen virágzott a vasutas életforma. Hozzáteszem, a város máig nagyon fontos vasúti csomópont az egész országban – részletezte Szentes Bíró Ferenc.

A vasúttörténeti vetélkedő is egy jó alkalomnak számított, hogy a résztvevők közösen őrizzék a hagyományokat. A kérdések Kandó Kálmán, a vasútvillamosítás úttörőjének munkássága és élete köré épültek. – Neve elválaszthatatlan a villamosvontatás történetétől, amelynek két fejezetét ő írta: a 3 kV háromfázisú és a 16 kV fázisváltós rendszer élete legjelentősebb alkotásai, amelyekkel korát messze megelőzve világviszonylatban is teljesen újszerű, merész és úttörő volt – részeltezte Karácsony Jánosné, aki csapattársaival együtt az internetről olvastak többet a magyar mérnök életéről.

A verseny érdekességén kívül többen a jó társaságért, a baráti hangulatért érkeztek az eseményre. – A férjem mozdonyvezető volt, aki sajnos már nem lehet közöttünk, de nekem azóta ez a klub a második családom. Szeretek ide járni,  vetélkedőkre készülni, ezzel is ápolni a múlt emlékeit és a régi idők hagyományait – árulta el Paseczki Lajosné.

A vetélkedő után délután folytatódtak a programok a vasutas nap alkalmából, ahová még több hatvani érkezett, hogy közösen ünnepeljék meg a település múltját és vasúttörténeti hagyományait.

Fotó: Albert Péter