Négy napon keresztül a magyar líráé a főszerep az Ady Endre Könyvtárban. Tegnap kezdődött a városi vers- és prózamondó verseny, ami a magyar költészet napja alkalmából valósul meg minden évben. Ez alkalomra a város valamennyi iskolájából, sőt még Boldogról is érkeztek szavalók.

– A programon mindennap csaknem 20-25-en szavalnak folyamatosan, a legkisebbek meséket mondanak a hallgatóságnak – részletezte Kassa Andrásné, a gyermekkönyvtár vezetője. Hozzátette: a gyerekek a számukra legkedvesebb verset vagy prózát szabadon választhatták ki és hozhatták el a hallgatóságnak. A tapasztalat az, hogy a gyerekek és a felkészítő tanárok évről évre egyre kreatívabban és lelkesen hangolódnak rá erre az alkalomra.

Kenéz Gréta Daniella Lewis Carol: Alice Tükörországban című regényének bevezető versét szavalta el. Az általános iskolás lány azt mondta: a verset fél óra alatt megtanulta és egy-két napon keresztül gyakorolta felkészítő tanárával a hangsúlyokat. Hozzátette: az Alice-könyvek kedvenc olvasmányai a hétköznapokban is.

Svába Vince egy Jókai Mór: Az új földesúr című versének egy részletét szavalta el. Ő egy napot készült az előadásra és testvérével érkezett a versenyre. – Ez a vers nagyon aranyosnak tűnt nekem és szép tájleírásával felkeltette az érdeklődésemet – részletezte a versmondó fiú.

Svába Tamás számára az volt a fő szempont, hogy a vers, amit elmond az humoros, könnyed hangulatú legyen. Így esett a választása Karinthy Ferenc: Az adagolás című művére. – Ez egy gyerekről szól, aki nem mondja meg otthon azt, hogy intőt kapott az iskolában. Taktikusan és részleteiben adja elő az igazságot a szüleinek, ettől olyan vicces ez a vers – fejtette ki az általános iskolás diák.

A programon a legszebben szavaló diákok ajándékkönyvekkel térhettek haza.

Fotó: Albert Péter