A hideg időben sokan megfáznak, kapar a torkuk, köhögnek. Akiknek enyhébb tüneteik vannak, gyakran választják a vény nélküli gyógyszereket ahelyett, hogy orvoshoz mennének. Dr. Papp András gyógyszerész azt mondja, ha ezt a megoldást választják, akkor lehetőleg csak egyféle gyógyszert használjanak, és ne vegyenek be a megengedettnél több szemet.

– A legtöbb ilyen készítménynek a paracetamol a hatóanyaga. Ebből van egy dózis, amit nem szabad átlépni, hiszen jelentős májkárosodással járhat. Egy nap maximum 2500 mg-ot lehet belőle bevenni – fejtette ki Dr. Papp András.

A paracetamol mellett ibuprofén hatóanyagú gyógyszerek is vannak, ebből maximum 1500-1800 mg-ot szabad 24 óra alatt beszedni. A vény nélkül kapható gyógyszerek helyett sokan vitaminokkal gyógyítják magukat. Papp Lászlóné azt mondja, férjével multivitamint és C-vitamint szoktak szedni, ha megbetegednek. Marosvölgyi Csilla pedig munkája során sokat találkozik betegekkel, így ő is C-vitaminnal és gyógyteákkal tartja rendben egészségét. Ha mégis megfázna, a köhögés ellen is van jó megoldása:

– A lándzsás útifűre esküszöm, az vált be nekem és a családomnak is a legjobban – mondta.

Dr. Papp András gyógyszerész szerint a C-vitamin a betegség megelőzésben nem feltétlenül segít, azonban a leküzdésben igen. Gyerekeknek legfeljebb 200 mg-ot, felnőtteknek pedig 500 mg-ot javasol naponta.

Kezdőkép illusztráció, forrás: google.com